Nieuws

Doofblinde Jan (94) uit Tiel krijgt van rechter zijn huishoudelijke hulp terug

Een grote opluchting voor de familie van de 94-jarige doofblinde Jan. De rechter heeft bepaald dat de gemeente Tiel weer al zijn uren huishoudelijke hulp moet vergoeden. © Omroep Gelderland
TIEL - Een grote opluchting voor de familie van de 94-jarige doofblinde Jan. De rechter heeft bepaald dat de gemeente Tiel weer al zijn uren huishoudelijke hulp moet vergoeden.
door Judith Spanjers
De gemeente Tiel bepaalde vorig jaar dat er nog maar drie uur hulp nodig is om het huis van Jan schoon en leefbaar te maken. Dit terwijl Jan voorheen altijd zes uur hulp kreeg.
De rechter kraakt het beleid van de gemeente Tiel. Volgens de rechter is het huis van Jan niet schoon en leefbaar zoals de gemeente stelt. Het beleid van de gemeente is volgens de rechter onvoldoende concreet om te kunnen vaststellen dat een cliënt zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen.

Hoelang en hoe vaak stofzuigen?

De rechter verwijst net als in een eerdere uitspraak in een vergelijkbare zaak in Bronckhorst naar de uitspraak van de hoogste rechter, de Centrale Raad van Beroep. De gemeente moet van de rechter heel concreet beschrijven welke werkzaamheden gedaan moeten worden om het resultaat van een schoon en leefbaar huis te bereiken. Daarbij moet ook per klus vermeld worden hoe vaak en hoelang de werkzaamheden duren.

Derde Gelderse gemeente op de vingers getikt

De gemeente Tiel kan dus opnieuw haar huiswerk doen. Net als de Achterhoekse gemeenten Bronckhorst en Montferland die ook op basis van het resultaat van een schoon en leefbaar huis bepalen hoeveel hulp inwoners krijgen. Zij kregen eerder al eenzelfde tik op de vingers van de rechtbank.
De familie van Jan zat met de handen in het haar sinds de gemeente Tiel vorig jaar op de hulp bezuinigde. De familie en de buren zorgen zelf al 30 uur per week voor Jan en kunnen het niet aan om nog meer te mantelzorgen.
Omroep Gelderland zond juli vorig jaar een reportage uit over Jan:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!