Nieuws

Vrees voor toekomst Gelderland Bibliotheek

Als er structureel geen geld bijkomt voor Bibliotheek Arnhem, dan is dat mogelijk het einde van de wetenschappelijke collectie in de Gelderland Bibliotheek. Die collectie wordt nu veel gebruikt door studenten van opleidingen in heel Gelderland, maar ook door mensen die aan zelfstudie doen. Dat zegt directeur van de bibliotheek Ria Oudega. © Pixabay
ARNHEM - Als er structureel geen geld bijkomt voor Bibliotheek Arnhem, dan is dat mogelijk het einde van de wetenschappelijke collectie in de Gelderland Bibliotheek. Die collectie wordt nu veel gebruikt door studenten van opleidingen in heel Gelderland, maar ook door mensen die aan zelfstudie doen. Dat zegt directeur van de bibliotheek Ria Oudega.
Oudega is een van de 32 insprekers bij de hoorzitting vandaag over het cultuurprogramma 2017-2020 van de Provincie Gelderland. In het plan dat er nu ligt krijgen Bibliotheek Arnhem en De Rijnbrink groep mogelijk 600.000 euro minder. Na 2017 kan dat geld over andere projecten in Gelderland verdeeld worden. Over dat plan neemt Provinciale Staten over drie weken een besluit.
Vanaf 2017 gaat er zo'n elf miljoen euro naar cultuur. Het grootste deel, zo'n 8 miljoen euro, bestaat uit een structurele subsidie voor wat de provincie de Gelderse basis noemt. Daar zitten instellingen in die de provincie belangrijk vindt voor cultuur en erfgoed in Gelderland. Het overige bedrag kan naar verschillende projecten gaan.

Historische kranten vernietigen?

En juist daar knelt het bij de bibliotheek. Bibliotheek Arnhem krijgt zo'n 800.000 euro. Daarvan gaat meer dan de helft naar het beheren van de wetenschappelijke collectie. 'Wij huren bijvoorbeeld een ruimte waar we historische kranten bewaren. Kranten sinds 1870', zegt Oudega. 'De huur kost 35.000 euro per jaar, die kan ik opzeggen, maar waar moeten dan de kranten heen? Vernietigen?'.
En Bibliotheek Arnhem is niet de enige. Een groot deel van de insprekers vroeg Provinciale Staten om meer geld. Festival Music Meeting en Go Short trokken al eerder aan de bel omdat er geen structureel geld naar de festivals gaat. Net als Molenstichting Gelders Rivierengebied, Introdans, orkest Ereprijs en Museum Sjoel Elburg.

Einde collectie

Ria Oudega hoopt dat er nog een keer naar het geld voor de bibliotheek wordt gekeken. De bibliotheek moest eerder ook al flink bezuinigen. Omdat nog niet duidelijk is hoeveel van de 600.000 euro voor rekening van Bibliotheek Arnhem komt, zijn de gevolgen deze keer nog niet helemaal duidelijk. Oudega: 'In het ergste geval is het het einde van de wetenschappelijke collectie. Bijzondere boeken zoals de collectie van kloosters'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!