Nieuws

Nijmegen wil meer lager opgeleiden naar podia lokken

Vooral hoog opgeleide mensen brengen een bezoekje aan één van de Nijmeegse podia. Slechts een kwart of minder van het percentage bezoekers is lager of middelbaar opgeleid. Dat moet anders vindt de gemeente Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Vooral hoog opgeleide mensen brengen een bezoekje aan één van de Nijmeegse podia. Slechts een kwart of minder van het percentage bezoekers is lager of middelbaar opgeleid. Dat moet anders vindt de gemeente Nijmegen.
'Voor de komende jaren is het wat mij betreft een uitdaging om een nog breder publiek te bereiken dat niet vanzelfsprekend de weg vindt naar een theater of concert,' zegt wethouder Bert Velthuis. Het percentage lager en middelbaar opgeleiden onder de bezoekers van de Stadsschouwburg is hoger dan bij de andere podia (26% tegenover 6 tot 18% bij de andere podia).
Dat het goed gaat met de podia in de Waalstad valt ook op te maken uit onderzoek van de gemeente Nijmegen. Een ruime meerderheid van de bezoekers is tevreden over de Nijmeegse podia De Vereeniging, Stadsschouwburg, LUX, Doornroosje, Merleyn en Lindenberg Theater.

Bezoek aan Doornroosje verdubbeld

Het worden er ook steeds meer. Na de daling van het aantal bezoekers in de jaren van de economische crisis, is het aantal vanaf 2013 weer aan het stijgen. Vorig jaar groeide dat aantal met 18% ten opzichte van 2013. Die sterke groei heeft onder meer te maken met het nieuwe Doornroosje, dat in 2015 meer dan twee keer zo veel bezoekers trok als de oude vestiging in 2013.

Levert meer geld op dan gedacht

Wethouder Velthuis: 'Ik ben blij dat bezoekers positief zijn en dat steeds meer mensen hun weg naar de podia weten te vinden. Wat het onderzoek ook laat zien, is  dat ‘beleven’ naast winkelen steeds belangrijker is voor bezoekers van de binnenstad. Onze podia dragen daar stevig aan bij. Investeren in podia levert ook een financiële impuls op  in de rest van de stad.'
Jaarlijks geven de bezoekers van de podia naar schatting 7,9 miljoen euro in de stad uit, exclusief de uitgaven in de podia. Dat is meer dan anderhalf keer de het geraamde bedrag in 2011 (5,1 miljoen euro).