Nieuws

Beschermde plant duikt op in spoorkuil Nijmegen

De groenstrook in de spoorkuil in Nijmegen ligt er wat verwaarloosd bij. Deze verwaarlozing heeft één voordeel gehad en wel voor een heel bijzonder en beschermd plantje, de Wilde averuit (Artemisia campestris subsp. campestris). © N1
NIJMEGEN - De groenstrook in de spoorkuil in Nijmegen ligt er wat verwaarloosd bij. Deze verwaarlozing heeft één voordeel gehad en wel voor een heel bijzonder en beschermd plantje, de Wilde averuit (Artemisia campestris subsp. campestris).
De Wilde averuit staat op de zogeheten rode lijst, wat inhoudt dat het plantje beschermd is. De spoorkuil is een van de weinige plekken in Nederland waar het plantje nog groeit.

Maaien

Omdat het gras vorig jaar gemaaid is, staan er alleen nog maar éénjarige planten. Maar het wortelstelsel van de Wilde averuit is erg uitgebreid en groeit vooral in de breedte. De plant gedijt vooral goed op losse zandgronden. Honden die er komen spelen en graven in het rulle zand zijn nu de belangrijkste verspreiders van de Wilde averuit.

Politieke avond

Op woensdag 8 juni buigt de gemeenteraad zich over het verzoek vanuit de Werkgroep Spoorkuil Bottendaal om de spoorkuil groen te laten en het seinhuis dat er staat snel in gebruik te nemen. Verwacht wordt dat de gemeente de komende maanden verschillende opties onderzoekt, zoals het hele gebied groen laten of toch gedeeltelijk bebouwing toestaan.