Nieuws

Wethouder Fokkema (Barneveld) stapt op om Schaffelaartheater

Wethouder Eppie Fokkema stopt per direct. Hij schrijft dit aan de gemeenteraad van Barneveld. Aanleiding voor zijn aftreden is een inschattingsfout om belangrijke informatie over het Schaffelaartheater niet (tijdig) met het college en de raad te delen. © Twitter
BARNEVELD - Wethouder Eppie Fokkema stopt per direct. Hij schrijft dit aan de gemeenteraad van Barneveld. Aanleiding voor zijn aftreden is een inschattingsfout om belangrijke informatie over het Schaffelaartheater niet (tijdig) met het college en de raad te delen.
Fokkema was sinds 6 mei 2014 namens het CDA wethouder voor onder andere onderwijs, cultuur, sport, jeugd, energie en duurzaamheid.
De directe aanleiding voor zijn vertrek: de informatie over de verhoging van de subsidie van het Schaffelaartheater. In december besloot de raad dat het theater een hogere bijdrage zou krijgen.
Tegelijkertijd gaf de raad het college de opdracht nader onderzoek te doen naar alternatieven om het theater in de toekomst te kunnen uitbaten. Hoewel dit onderzoek in januari startte, bleek halverwege 2015 al dat een theaterexploitant belangstelling had in samenwerking met of overname van het theater.

Brief voor zich gehouden

Een brief, waarin dit ook aan het gemeentebestuur werd gemeld, kwam begin december bij Barneveld binnen. Wethouder Fokkema deelde de inhoud van de brief (voorlopig) niet met het college en de gemeenteraad. Hij rekent zich dit aan en heeft de conclusie getrokken dat hij hiermee niet langer het vertrouwen heeft.
Hij schrijft dat hij zich de afgelopen twee jaar met toewijding, betrokkenheid en met veel plezier heeft ingezet voor de gemeente Barneveld en haar inwoners. 
Het CDA constateert: door zijn inschattingsfout is hierdoor zijn positie in het college politiek onhoudbaar geworden. De partij betreurt de gang van zaken, respecteert het besluit van de wethouder maar neemt met pijn in het hart afscheid.