Nieuws

Dit zijn de Gelderse sporters die naar de Olympische Spelen gaan - Wielrennen

Twan van Gendt
Deze week presenteren we dagelijks onze olympiagangers. Vandaag laten we u kennismaken met de wielrenners (baan, weg en BMX). De Olympische Spelen van 2016 zijn van 5 tot en met 21 augustus in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Er doen ruim 10.000 atleten mee, onder wie 55 uit Gelderland. © ANP
RIO DE JANEIRO - Deze week presenteren we dagelijks onze olympiagangers. Vandaag laten we u kennismaken met de wielrenners (baan, weg en BMX). De Olympische Spelen van 2016 zijn van 5 tot en met 21 augustus in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Er doen ruim 10.000 atleten mee, onder wie 55 uit Gelderland.

Baanwielrennen:

  • Elis Ligtlee, Eerbeek
Geboortedatum: 28 juni 1994 (22 jaar)
Onderdelen: keirin, sprint, teamsprint
Elis Liglee werd twee keer Europees kampioen keirin en een keer op de sprint. Bovendien werd ze op het WK sprint tweede, evenals op de EK 500 meter tijdrit. Daarnaast veroverde de Eerbeekse drie Nederlandse titels op de 500 meter tijdrit, sprint en keirin. In juli pakte Ligtlee bij de EK onder 23 goud op de 500 meter, sprint en de teamsprint.
  • Theo Bos, Hierden
Theo Bos (links, foto: ANP)
Geboortedatum: 22 augustus 1983 (32 jaar)
Onderdelen: keirin, sprint, teamsprint
Theo Bos veroverde op de baan vijf wereldtitels op drie verschillende onderdelen: sprint, 1 kilometer tijdrit en keirin. In 2004 behaalde hij op de Olympische Spelen zilver op de sprint. Bos pakte ook vijf Europese titels op de baan: keirin, sprint, 1 kilometer tijdrit en omnium. Ook werd hij in totaal 16 keer Nederlands kampioen. In 2009 stapte Bos over naar de weg. Hij won diverse etappes in kleinere rittenkoersen en semiklassiekers als de Dutch Food Valley Classic en Ronden van Zeeland Seaports. Dit jaar besloot hij zich weer volledig te richten op de baan met als ultieme doel weer een medaille op de Spelen.
  • Wim Stroetinga, Nijkerk
Foto: ANP
Geboortedatum: 23 mei 1985 (31 jaar)
Onderdeel: ploegenachtervolging
Wim Stroetinga komt zowel uit op de baan als op de weg, maar tijdens de Spelen alleen op de baan. Internationaal behaalde hij twee keer zilver  en een keer brons op de WK op het onderdeel scratch en op het EK won hij in 2008 het omnium. Hij werd 14 keer Nederlands kampioen op diverse onderdelen, waarvan twee keer op de achtervolging. In 2016 veroverde hij overigens brons bij het NK op de weg voor profs.
  • Jan Willem van Schip, Arnhem
Foto: ANP
Geboortedatum: 20 augustus 1994 (21 jaar)
Onderdeel: ploegenachtervolging
Van Schip pakte in 2015 zilver bij het NK op de baan op het onderdeel scratch. Op de weg won hij dit jaar een etappe in de Ronde van Mersin.

BMX:

  • Laura Smulders, Horssen
Foto: ANP
Geboortedatum: 9 december 1993 (22 jaar)
Het grootste succes van Laura Smulders was de bronzen medaille op de Olympische Spelen in 2012. Ze was toen 18. Ze werd drie keer Nederlands kampioene en ook drie keer Europees kampioene in haar leeftijdscategorie. In 2012 werd ze uitgeroepen tot meest belovende talent tijdens het NOC*NSF Sportgala.
  • Niek Kimmann, Arnhem
Foto: ANP
Geboortedatum: 20 mei 1996 (20 jaar)
Niek Kimmann won verschillende keren het Nederlands Kampioenschap. In 2014 werd hij wereldkampioen BMX bij de junioren. Hij won ook de tijdrit. In datzelfde jaar werd hij ook Europees kampioen. Een jaar later debuteerde hij bij de senioren en won een wereldbekerwedstrijd in Papendal. Bovendien werd hij wereldkampioen. Kimmann werd in 2015 Sportman van het Jaar.
  • Jelle van Gorkom, Arnhem
Foto: KNWU
Geboortedatum: 5 januari 1991 (25 jaar)
Jelle van Gorkom werd in 2011 Nederlands kampioen. Op de Olympische Spelen van 2012 strandde hij in de kwartfinales. Eerder dat jaar lag hij drie dagen in coma na een zware val met 50 km/u in het Amerikaanse San Diego. Net op tijd was hij weer fit voor de Spelen. Ook in 2015 kwam hij ernstig ten val, nu in het Amerikaanse Rock Hill: gebroken rib, twee gebroken sleutelbenen en een scheurtje in zijn milt.
  • Twan van Gendt, Velddriel
Foto: ANP
Geboortedatum: 9 juni 1992 (24 jaar)
Met de Nederlandse ploeg won Twan van Gendt in 2010 brons bij de Olympische Jeugdspelen. Hij werd daar tweede in de BMX-wedstrijd. Op de Olympische Spelen van 2012 eindigde hij als vijfde en werd hij derde op de tijdrit. In 2015 werd hij Nederlands kampioen en veroverde hij ook de titel op de tijdrit. Bovendien pakte Van Gendt ook de Europese titel. Op de Europese Spelen pakte hij zilver.

Wegwielrennen

  • Annemiek van Vleuten, Wageningen
Foto: Omroep Gelderland
Geboortedatum: 8 oktober 1982 (33 jaar)
Onderdeel: wegwedstrijd
Annemiek van Vleuten werd in 2012 Nederlands kampioen op de weg en in 2014 in de tijdrit. In 2011 won ze de Ronde van Vlaanderen en het eindklassement van de wereldbeker. In 2014 zegevierde ze in de Ronde van België door zowel de proloog als de eerste twee etappes te winnen. In 2015 behaalde ze bij de Europese Spelen brons in de tijdrit.

Mountainbike

  • Anne Terpstra, Apeldoorn
Anne Terpstra (links, foto: ANP)
Geboortedatum: 5 januari 1991 (25 jaar)
Onderdeel: cross-country
Anne Terpstra is de laatste Nederlandse sporter die zich voor de Olympische Spelen heeft gekwalificeerd. In mei werd ze elfde op het EK, maar dat was een plaats te laag voor kwalificatie. Doordat een hoger geklasseerde Russin op doping werd betrapt, mag Terpstra alsnog naar Rio. De Apeldoornse is vier jaar op rij Nederlands kampioene.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!