Nieuws

Wat vliegt daar toch boven ons? Is dat de JSF?

De F-35 bij Leeuwarden.
Zou het vandaag dan wél gebeuren: de JSF boven Gelderland? Nadat het eerder werd afgelast omdat het te bewolkt was, waagt Defensie nu opnieuw een poging. © ANP
APELDOORN - Zou het vandaag dan wél gebeuren: de JSF boven Gelderland? Nadat het eerder werd afgelast omdat het te bewolkt was, waagt Defensie nu opnieuw een poging.
De Joint Strike Fighter (F-35) vliegt een zogenoemd 'kennismakingsrondje' over Nederland. Hij zal relatief laag boven de grond vliegen, op zo'n 400 meter hoogte, zegt het ministerie van Defensie. Zo kunnen veel mensen de opvolger van de F-16 zien en horen. 
Vorige week ging de vlucht niet door vanwege laaghangende bewolking, maar Gilbert Stout van de Luchtmachtbasis in Nieuw Milligen verwacht dat er vandaag wel wordt gevlogen.
De NOS liet in een reportage horen of de JSF luidruchtiger is dan de F-16.

Van Het Loo naar Kinderdijk

Om 14.19 uur moet het toestel vertrekken vanaf vliegbasis Leeuwarden. Vanaf daar gaat de JSF over onder meer Groningen, Nijmegen, Maastricht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. In die tocht zullen Paleis Het Loo, Paleis Soestdijk, Kinderdijk, de Deltawerken en Zaanse Schans ook worden aangedaan. Iets voor 16.30 is de JSF dan weer terug in Leeuwarden. 
Er zijn twee van de nieuwe gevechtstoestellen in Nederland. Over een kleine twee weken gaan ze weer terug naar de Verenigde Staten. Per 2019 zal de eerste F-35 in Nederlands bezit zijn. Het kabinet wil er 37 aanschaffen. 
Zie ook: 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!