Nieuws

Veel pollen in Gelderland, wat kun je doen tegen hooikoorts?

In heel Gelderland zijn er op dit moment veel pollen. Dus hebben veel mensen last van hooikoorts. © Omroep Gelderland
ARNHEM - In heel Gelderland zijn er op dit moment veel pollen. Dus hebben veel mensen last van hooikoorts.
Vanwege het droge weer is er redelijk veel en lokaal zelfs zeer veel stuifmeel of pollen in de lucht. De pollen komen van verschillende grassoorten, zoals raaigrassen en beemdgrassen. Maar ook van uitgebloeide bomen uit de wilgenfamilie, zoals populieren en wilgen. Ook komen pollen van naaldbomen, zoals sparren en dennen. Daarnaast worden ze veroorzaakt door kruiden, met name zuring en smalle weegbree.
Maar hoewel neerslag de lucht schoon wast, veroorzaken buien aan het begin vaak een pollenpiek. Er zijn dan ook mensen die juist aan het begin van een bui extra irritatie ondervinden.

Wat kun je doen tegen hooikoorts? Zes handige tips:

  • Ga met de auto naar het werk. Het milieu is er wat minder blij mee, maar dat moet dan maar even. Gaat u doorgaans met de fiets of lopend naar het werk, ga dan nu even met de auto. U ademt minder pollen in.
  • Lucht het huis in de ochtend. Even lekker de wind door het huis laten waaien? Doe dat 's ochtends! Dan is er namelijk dauw, van die druppeltjes water die de vermaledijde pollen dwarszitten. 
  • Smeer vaseline onder je neus. Grootmoeder zei het al: vaseline onder je neus. Daar blijven pollen inzitten.
  • Draag een sportbril. Draag een grote bril, bijvoorbeeld een sportbril. Die dekt de ogen af, waardoor de ogen minder snel ontstoken raken. En het staat u ook vast beeldig, zo'n gevaarte.
  • Hang de was niet buiten. Op de was zetten pollen zich af, dus houd het wasrek binnen.
  • Douche 's avonds in plaats van 's ochtends. Pak die frisse douche in de avonduren. Er zitten dan 's nachts minder pollen op uw kussen en dat scheelt natuurlijk een boel.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!