Oosterbeek

Spontane demonstratie tegen sloopplan hotel Dreijeroord in Oosterbeek

OOSTERBEEK - In Oosterbeek is zaterdagmiddag een spontane demonstratie gehouden tegen het plan om hotel Dreijeroord te slopen. Jeeps en andere legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog verzamelden zich bij het hotel aan de Graaf van Rechterenweg en er werden flyers uitgedeeld om buurtbewoners te informeren over de plannen om het pand te slopen.
Sinds Wiljo Pas, de initiatiefnemer van de Facebookpagina Oosterbeek Toen en Nu, bekend heeft gemaakt dat het historische pand gesloopt wordt is er onrust in Oosterbeek. 'Van mijn contacten bij de gemeente hoor ik dat het pand wordt gesloopt. Er is nog geen sloopvergunning afgegeven, maar er komt nieuwbouw.'

Dreijeroord in de oorlog

Volgens Pas reageren buurtbewoners verontwaardigd over het plan om het hotel te slopen. Het hotel een rol speelde een rol tijdens de Slag om Arnhem. De geallieerde troepen die in september 1944 met parachutes landen op de Ginkelse heide, ontmoeten felle tegenstand nabij Dreijeroord in Oosterbeek. De Duitse Wehrmacht-soldaten en de SS hadden hun intrek genomen in hotel Dreijeroord. Het hotel raakt ernstig beschadigd door de gevechten. 

Opvang voor dementerenden

Na de oorlog werd het pand opgeknapt en werden er volgens Heemkunde Renkum mensen opgevangen die 'door de oorlogsverschrikkingen' zorg behoefden. Het pand stamt uit 1847. 
Het hotel sloot op 1 oktober 2014 de deuren en is nu overgenomen door zorgorganisatie Het Gastenhuis, dat hier dementerenden wil huisvesten. 

Verontwaardiging in Oosterbeek, Australië, Canada en Engeland

Niet alleen Oosterbekers, maar ook familieleden van veteranen uit Engeland, Canada en Australië reageren volgens Pas verontwaardigd op het plan om hotel Dreijeroord te slopen. Hij vermoedt dat er vanuit deze landen ook bezwaren binnenkomen op het voornemen om een sloopvergunning af te geven. 'De gemeente wil het battlefield toerisme stimuleren, omdat het goed is voor de middenstand. En nu wordt juist zo'n prominent pand, waar die toeristen op afkomen, afgebroken.'
Op 16 juni is er een informatiebijeenkomst voor de buurt over de plannen met hotel Dreijeroord. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!