Instellingen

Wielerbaan Omnisport Apeldoorn gemaakt van Arnhems hout

Schilder Omnisport
Schilder Omnisport © Omroep Gelderland
Jaarringen hout
Jaarringen hout © Omroep gelderland
Ketel Accoya
Ketel Accoya © Omroep Gelderland
© Omroep Gelderland
APELDOORN - De wielerbaan van het Omnisport in Apeldoorn is bijna klaar. Eind volgende week verwacht de aannemer klaar te zijn, in september wordt de baan officieel geopend. De baan wordt aangelegd met Accoya-hout. Dat is Nieuw-Zeelands hout dat in Arnhem bewerkt wordt tot hout dat nauwelijks 'werkt'.
Het is een snelgroeiende houtsoort, dat is goed te zien aan de jaarringen van het hout. Het heeft volgens de fabrikant dezelfde eigenschappen als tropisch hardhout, maar het is dan duurzaam geproduceerd.
Het hout wordt in Arnhem in een bad van azijn gelegd en geïmpregneerd. Van over de hele wereld is er belangstelling voor het hout. Chiel Blankveld van Accoya: 'We draaien 365 dagen per jaar, 24 uur per dag. Er is zoveel vraag naar ons hout dat we een nieuwe fabriek gaan bijbouwen.'
Toch is het Omnisport een belangrijke klus voor het Arnhemse bedrijf. Chiel Blankveld: 'We hebben al twee buitenbanen aangelegd, maar dit is de eerste baan die door de UCI (de internationale wielerunie) erkend wordt. Stel dat er een nieuw wereldrecord op deze baan wordt gereden, dan kan het maar zo zijn dat dat voor ons nieuwe opdrachten betekent.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!