Arnhem

Alle toegangspoortjes op station Arnhem Centraal gaan dicht

ARNHEM - Om te kijken of ze goed werken, zijn de toegangspoortjes op Arnhem Centraal maandag dichtgegaan. Eerst gingen die van de NS dicht, later ook die van Breng en Arriva. Medewerkers van vervoerbedrijven geven reizigers uitleg.
Ook voor dinsdag is deze maatregel aangekondigd. Maandag 20 juni gaan de poortjes definitief dicht. Dat betekent dat er dan niemand meer zonder ov-chipkaart de perrons op kan. Met de toegangspoortjes wil de NS zwartrijden tegengaan. Inmiddels zijn op 58 stations poortjes in gebruik genomen.

ROCOV: prima, maar denk aan blinden en slechtzienden

Reizigersvereniging ROCOV heeft geen moeite met de poortjes. 'Wij accepteren zeker het gegeven dat zwartrijden in het openbaar vervoer zo tegen kan worden gegaan', zegt woordvoerder Ben Mouw.
Toch ziet hij wel problemen voor blinden en slechtzienden. 'Dan zul je op de een of andere manier een signaal moeten krijgen welk poortje je moet nemen. Dat zie ik hier nog niet in werking. Dus dat gaan we zeker aankaarten', aldus Mouw.
Verslaggever Laurens Tijink sprak met Ben Mouw van ROCOV:

Nijmegen volgt eind dit jaar

Culemborg was in november 2014 het eerste Gelderse station dat werd afgesloten met toegangspoortjes. Enkele dagen later volgde Zaltbommel.
In Nijmegen worden de poortjes dit jaar ook nog gesloten. Het is volgens de NS de bedoeling dat eind dit jaar op 71 stations de poortjes dicht zijn.