Nieuws

Afwijking naar links maakt zelfrijdende autootjes duurder

De provincie wil bijna zes ton extra uittrekken voor de WEpod, het zelfrijdende autootje dat in Wageningen wordt getest. Dat is onder meer nodig omdat het karretje een kleine afwijking naar links blijkt te hebben. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De provincie wil bijna zes ton extra uittrekken voor de WEpod, het zelfrijdende autootje dat in Wageningen wordt getest. Dat is onder meer nodig omdat het karretje een kleine afwijking naar links blijkt te hebben.
De software voor de twee WEpods moet worden aangepast, zegt een woordvoerster van de provincie. 'Het geld komt uit het vaste budget voor mobiliteit.' Eerder trok de provincie al 3,4 miljoen euro uit voor de proef. 
Omdat er veel mensen geïnteresseerd zijn in de WEpod, gaat een deel van het extra geld naar communicatie. Zo is er een extra medewerker aangetrokken om media uit binnen- en buitenland te woord te staan en worden er activiteiten voor omwonenden georganiseerd. Zo konden kinderen meerijden met de WEpods.

Alleen overdag, bij droog weer

De autootjes rijden voorlopig onder strikte voorwaarden: alleen bij daglicht, bij droog weer, met een lage snelheid en met een steward aan boord. In de tweede fase wordt de techniek verder ontwikkeld. De WEpods gaan dan ook in het donker en bij slecht weer rijden. De provincie wil er 125.000 euro voor uittrekken en rekent op geld van bedrijven en kennisinstellingen. 
Provinciale Staten praten op 15 en 29 juni over de voorjaarsnota, waarin het voorstel staat.