Nieuws

Zieke medewerkers kabelfabriek Smit Draad in Nijmegen slepen bedrijfsartsen voor tuchtcollege

Kabelfabriek Smit Draad in Nijmegen
Vijf zieke medewerkers van kabelfabriek Smit Draad in Nijmegen hebben een tuchtzaak aangespannen tegen vier bedrijfsartsen. Ze vinden dat die op meerdere punten zijn tekortgeschoten.
NIJMEGEN - Vijf zieke medewerkers van kabelfabriek Smit Draad in Nijmegen hebben een tuchtzaak aangespannen tegen vier bedrijfsartsen. Ze vinden dat die op meerdere punten zijn tekortgeschoten.
Vakbond FNV Metaal deed vorig jaar juli aangifte tegen Smit Draad. Het bedrijf zou werknemers hebben blootgesteld aan gevaarlijke chemische stoffen bij de productie van wikkeldraad en kabels voor transformatoren en generatoren. Daardoor zouden ze onder meer ernstige longklachten hebben opgelopen.

Ziek geworden van hun werk

De vier bedrijfsartsen, die voor Smit Draad de bedrijfsgezondheidskundige begeleiding deden, moeten zich vandaag verantwoorden voor het tuchtcollege. 'Zij hebben verzaakt de problemen aan te pakken, terwijl de kennis voorhanden was', aldus FNV Metaal.
Volgens bestuurder Jan de Jong van de vakbond zijn de medewerkers ziek geworden van hun werk. 'De bedrijfsartsen kenden de feiten of behoorden die te kennen, maar stonden erbij en keken ernaar. Ze grepen niet in. Het is de vraag of deze artsen het belang van hun patiënten dienden die op hun zorg vertrouwden, of hun eigen relatie met het bedrijf belangrijker vonden.'

'Bedrijfsartsen hadden aan de bel moeten trekken'

De vijf medewerkers verwijten de bedrijfsartsen dat ze wel bekend waren met de klachten over de arbeidsomstandigheden in de fabriek, maar geen actie ondernamen. Ze hadden volgens hen aan de bel moeten trekken, omdat er opvallend veel werknemers met vergelijkbare klachten waren.
Smit Draad trof eerder al verschillende maatregelen om de arbeidsomstandigheden in de fabriek te verbeteren. Zo zijn er afzuiginstallaties aangeschaft die vrijkomende stoffen direct moeten afvoeren.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!