Nieuws

PvdA Tweede Kamer wil per direct af van alfahulpen Oude IJsselstreek

Archieffoto Omroep Gelderland
Tweede Kamerlid John Kerstens (PvdA) gaat opnieuw vragen stellen aan staatssecretaris Van Rijn over de alfahulpen in Oude IJsselstreek.
GENDRINGEN - Tweede Kamerlid John Kerstens (PvdA) gaat opnieuw vragen stellen aan staatssecretaris Van Rijn over de alfahulpen in Oude IJsselstreek.
Kerstens vindt dat de gemeente per direct een eind moet maken aan deze constructie. 'Mensen worden gedwongen genoegen te nemen met hele slechte arbeidsvoorwaarden. Dit moeten we niet willen', aldus de PvdA'er. Hij steunt de handtekeningenactie die de alfahulpen zijn begonnen.
Wat zijn alfahulpen? Alfahulpen zijn thuishulpen die niet in dienst zijn bij een zorgorganisatie. Dat betekent dat ze van hun uurloon ook hun verzekeringen en pensioen moeten betalen. Het gevolg is dat ze per uur nog maar 7 euro overhouden.
Kerstens wil dat Van Rijn de urenberekening maakt en inzichtelijk maakt dat alfahulpen minder verdienen dan het minimumloon. Ook wil hij duidelijk maken dat alfahulpen geen keuze hebben, zoals de gemeente doet voorkomen. 'Het is of alfahulp worden, of de WW in. Dat is geen keuze', vindt Kerstens.

Op het matje

Kerstens en zijn collega Otwin van Dijk stelden al eerder vragen aan de staatssecretaris over de alfaconstructie. Van Rijn riep de gemeente Oude IJsselstreek op het matje, maar daar lijkt de gemeente zich niets van aan te trekken.
Van Rijn wil nu via wetgeving de alfaconstructie verbieden. Kerstens hoopt dat de gemeente haar beleid wijzigt voor hij antwoord krijgt van de staatssecretaris op de Kamervragen. 
Saillant detail in de hele kwestie is dat Otwin van Dijk, fervent tegenstander van de alfaconstructie, de nieuwe burgemeester wordt van Oude IJsselstreek. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!