Nieuws

Onverwacht hoogwater in Gelderland na hevige regenval in Duitsland, camping Gendt deels ontruimd

ARNHEM - Door de hevige regenval in Duitsland is het onverwacht hoogwater in Gelderland. De hoogte van de waterstand is niet uitzonderlijk, maar wel voor de tijd van het jaar. In deze periode is de waterstand de afgelopen 45 jaar maar vier keer zo hoog geweest.
Rijkswaterstaat verwacht dat de maximale waterstand van 12,50 meter boven NAP bij Lobith vandaag wordt bereikt. Hierdoor kunnen de uiterwaarden van de Rijn, de Waal en de IJssel onderlopen. De stuwen bij Driel zijn daarom opengezet.
Waterschap Rijn en IJssel verwacht dat niet veel uiterwaarden onder zullen lopen. 'We hebben extra gemaaid en er zijn extra inspecties. Lokaal kan het wel spannend worden', zegt een woordvoerster van het waterschap.
Camping Waalstrand in Gendt moest wel deels ontruimd worden. 'Het water stroomt op het kampeerterrein. Sommige gasten moesten vertrekken', vertelt Roger Cornelissen van de camping.
Roger Cornelissen van camping Waalstrand over het hoogwater:
'Juni is een gewilde vakantiemaand. Meerdere gasten wilden deze kant op komen. Die hebben we moeten teleurstellen.'
'Gaandeweg het weekend gaat het water zakken', verwacht Cornelissen. 'Ik verwacht dat we volgende week de camping weer vol hebben.'
Het dancefestival Free Your Mind in de uiterwaarden van Arnhem kan zaterdag gewoon doorgaan. 'Tot dusverre hebben we weinig problemen. We staan in direct contact met Rijkswaterstaat', aldus Stef Vrolijk van Free Your Mind. 'Alleen het strandje is er niet bij, dat staat onder water. En de beachbar is iets hoger gepositioneerd.'