Nieuws

Lichtbaken Spijk tijdelijk op zwart vanwege overlast

Lichtbaken in Spijk
Een oude fabrieksschoorsteen die, als het gaat schemeren, stemmig wordt aangelicht. Een lichtprojectie 'als van stromend water' die van ver zichtbaar is. Dat was op 9 mei de boodschap bij de presentatie van het Lichtbaken op de Spijksedijk in Spijk. Eén van in totaal drie 'bakens' die onderdeel zijn van het project Overnachtingshaven Lobith. Maar het baken gaat weer uit: de lampen produceren teveel geluid en warmte. © provincie Gelderland
SPIJK - Een oude fabrieksschoorsteen die, als het gaat schemeren, stemmig wordt aangelicht. Een lichtprojectie 'als van stromend water' die van ver zichtbaar is. Dat was op 9 mei de boodschap bij de presentatie van het Lichtbaken op de Spijksedijk in Spijk. Eén van in totaal drie 'bakens' die onderdeel zijn van het project Overnachtingshaven Lobith. Maar het baken gaat weer uit: de lampen produceren teveel geluid en warmte.
Volgens de provincie Gelderland moet de maker van de installatie, kunstenaar André Pierlage, de behuizing van de lampen aanpassen. De lampen staan op de zolder van een woning naast de schoorsteen van de voormalige steenfabriek.
De nieuwe bewoners hebben last van de warmte en het geluid van de lichtinstallatie. Zolang er wordt gewerkt aan een oplossing zullen de lampen niet meer branden.

Duurzame oplossing

Pierlage gaat niet over een nacht ijs, aldus de provincie. Hij is op zoek naar een duurzame oplossing 'tegen acceptabele kosten'. Hij verwacht dat het lichtbaken medio augustus weer is te zien.
Momenteel staan twee 'bakens' in het gebied, waar meer overnachtingsplekken moeten komen voor de binnenvaart.  Het derde baken wordt deze zomer geplaatst.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!