Nieuws

Ruim 7 ton voor computer tegen overbehandeling bij prostaatkanker

Onderzoeker Geert Litjens van het Radboudumc in Nijmegen krijgt een subsidie van ruim 700.000 euro voor zijn werk aan een computer die de agressiviteit van prostaatkanker, en daarmee de noodzaak van een behandeling, beter kan voorspellen. Nu nog ondergaan veel mannen met prostaatkanker zware behandelingen, terwijl die vaak helemaal niet nodig zijn. De kwaliteit van leven lijdt er enorm onder. © Archief Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Onderzoeker Geert Litjens van het Radboudumc in Nijmegen krijgt een subsidie van ruim 700.000 euro voor zijn werk aan een computer die de agressiviteit van prostaatkanker, en daarmee de noodzaak van een behandeling, beter kan voorspellen. Nu nog ondergaan veel mannen met prostaatkanker zware behandelingen, terwijl die vaak helemaal niet nodig zijn. De kwaliteit van leven lijdt er enorm onder.
Die overbehandeling bij prostaatkanker is een groot probleem en het gevolg van de relatieve onmogelijkheid om precies in te schatten hoe agressief de vorm van de kanker is bij een betreffende patiënt. En dus wordt er vaak behandeld, aldus Litjens. Van de behandeling staat vast dat die er vaak zwaar inhakt, met impotentie en incontinentie als gevolg.

Niet elke kanker even agressief

Probleem is volgens Litjens dat het voor een arts ondoenlijk is om aan de hand van microscopische beelden harde uitspraken te kunnen doen over het verloop van de ziekte en dus over de noodzaak om te behandelen. Litjens werkt aan de ontwikkeling van zelflerende computers die aan de hand van beelddata kunnen ontdekken hoe agressief de prostaatkanker bij een bepaalde patiënt is en die zo een betere beoordeling mogelijk maken of behandeling - met alle gevolgen van dien - eigenlijk wel nodig is. Want in Nederland overlijden nog steeds meer mannen met prostaatkanker dan door prostaatkanker, aldus Litjens.

Bas Mulder Award

Maandag krijgt Litjens de Bas Mulder Award van Alpe d'Huzes en het KWF. De subsidie bedraagt 720.000 euro. De Bas Mulder Award is in het leven geroepen om veelbelovend onderzoek op het gebied van kanker een zet in de rug te geven. Sinds de invoering in 2011 zijn 24 vernieuwende onderzoeksvoorstellen gehonoreerd.