Nieuws

Oordopjes mee op de Veluwe: de Joint Strike Fighter (F-35) komt langs

De Joint Strike Fighter.
Mensen met gevoelige oren kunnen de Veluwe donderdagmiddag maar beter mijden. De Joint Strike Fighter (F-35) maakt een rondvlucht boven Nederland en raast om 15.38 over Nieuw-Milligen, waar het commandocentrum van de Koninklijke Luchtmacht is gevestigd. © ANP
UDDEL - Mensen met gevoelige oren kunnen de Veluwe donderdagmiddag maar beter mijden. De Joint Strike Fighter (F-35) maakt een rondvlucht boven Nederland en raast om 15.38 over Nieuw-Milligen, waar het commandocentrum van de Koninklijke Luchtmacht is gevestigd.
Volgens het ministerie van Defensie stijgt de straaljager rond 15.30 uur op van Vliegbasis Leeuwarden, om vervolgens boven verschillende markante plekken te worden gefotografeerd vanuit een meevliegende F-16. 

Publiek kan zo kennismaken

Het jachtvliegtuig doet de belangrijkste luchtmachtlocaties aan, maar vliegt bijvoorbeeld ook over de Deltawerken, de molens van Kinderdijk en het centrum van Amsterdam. Het grote publiek kan zo kennismaken met de opvolger van de F-16, aldus Defensie.
Het toestel komt over op een hoogte van zo’n 1.200 voet (400 meter), maar bij de luchtmachtbases is dit lager. Ook de vliegsnelheid is relatief laag. Naar verwachting is de Joint Strike Fighter om 17.00 uur weer terug in Leeuwarden.

Nog twee weken in Nederland

De twee F-35’s die momenteel in ons land zijn, vliegen over twee weken terug naar Amerika. Nederland wil er uiteindelijk 37 van kopen. Op 10 en 11 juni zijn de gevechtsvliegtuigen nog van dichtbij te zien op de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!