Nieuws

Militaire taptoe na 47 jaar terug in Arnhem

Vanaf 1958 was het tot eind jaren '60 geen abnormaal gezicht: musicerende militairen in Arnhem. Ieder jaar vond daar toen de NATO-taptoe plaats. Het evenement verdween. Maar dit jaar komt de taptoe weer naar de Rijnstad. © screenshot arnhemtattoo.com
ARNHEM - Vanaf 1958 was het tot eind jaren '60 geen abnormaal gezicht: musicerende militairen in Arnhem. Ieder jaar vond daar toen de NATO-taptoe plaats. Het evenement verdween. Maar dit jaar komt de taptoe weer naar de Rijnstad.
De NATO-taptoe werd van '58 tot en met '69 jaarlijks een week lang gehouden op het Arnhemse Marktplein. Nu, 47 jaar later, herleven oude tijden met de zogenoemde 'Arnhem Tattoo'. Dat vindt plaats van 6 tot en met 9 juli. 

Internationaal

De (militaire) muziekkorpsen komen dan vier dagen muziek maken op de parkeerplaats achter de Rijnhal. Liefhebbers van de muzikale manifestatie namen het initiatief om Arnhem weer een taptoe van 'internationale betekenis te geven', laat de organisatie weten. 
Zo’n 700 muzikanten uit 10 landen spelen straks in vier dagen acht shows. Daarmee wil de organisatie dit eerste jaar zo’n 20.000 bezoekers trekken. Het is namelijk de bedoeling dat de show ook hierna terugkomt. 

Demonstraties en beveiliging

Provo's (een anarchistische beweging uit de zestiger jaren) verstoorden in 1966 de Arnhemse taptoe. Vanwege demonstraties door linkse/antimilitaristische clubs werd de beveiliging vervolgens zo duur dat het evenement uiteindelijk werd afgelast. 
Voor meer informatie: www.arnhemtattoo.com
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!