Nieuws

Hoe voorkom je overlast na een zware regenbui?

Het heeft deze week flink geregend in Gelderland. Riolen stromen over, omdat ze de hoeveelheid regen niet kunnen verwerken. Door het veranderende klimaat krijgen we steeds vaker te maken met korte, hevige regenbuien. Maar hoe voorkom je nou de overlast? © ANP
APELDOORN - Het heeft deze week flink geregend in Gelderland. Riolen stromen over, omdat ze de hoeveelheid regen niet kunnen verwerken. Door het veranderende klimaat krijgen we steeds vaker te maken met korte, hevige regenbuien. Maar hoe voorkom je nou de overlast?
Om het wassende regenwater het hoofd te kunnen bieden zijn er veel mensen en gemeenten bezig met (vernieuwende) projecten. Eén van die gemeenten is Apeldoorn. In 2009 kreeg Apeldoorn zelfs de twijfelachtige eer van natste gemeente van Nederland. Het KNMI had toen het aantal millimeters regen per gemeente over een periode van ongeveer 30 jaar bekeken. Volgens Apeldoorn komt het door de ligging van de gemeente. 'Door de ligging op de Veluwe vallen hier vaker hevige regenbuien en door de natuurlijke hoogteverschillen stroomt het water sneller naar de lage plekken', staat er op de gemeentesite geschreven. 

Plannen voor de toekomst

De gemeente wil ook in de toekomst Apeldoorn drooghouden. Onlangs werd in de gemeenteraad gesproken over een nieuw plan voor klimaataanpassing.

Mensen zelf ook in de strijd tegen regenwater

Volgens de gemeente is de helft van alle Apeldoornse grond in handen van particulieren. 'Wij kunnen als gemeente natuurlijk ons steentje bijdragen op de gemeentelijke gronden, maar op particuliere grond moeten de eigenaren zelf aan de slag', zegt Diederik Anema van de gemeente. De gemeente sluit zich hoogstwaarschijnlijk aan bij Operatie Steenbreek, een initiatief om burgers zo ver te krijgen weer wat planten en gras in hun tuin te doen in plaats van de populaire tegels. Want er moet heel wat gebeuren om, ook in de toekomst, droge voeten te houden in Apeldoorn.