Nieuws

Provincie: windmolens alleen langs wegen, niet midden op de Veluwe

Windmolens mogen straks in de natuur komen, maar alleen langs Rijkswegen en Provinciale wegen. Bovendien moet er ter compensatie dan ook nieuwe natuur bijkomen.
ARNHEM - Windmolens mogen straks in de natuur komen, maar alleen langs Rijkswegen en Provinciale wegen. Bovendien moet er ter compensatie dan ook nieuwe natuur bijkomen.
Dat zegt Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. De provincie maakte in maart bekend de regels voor het bouwen in de natuur te willen versoepelen. Daarmee moet de komst van recreatie, windmolens en natuurbegraafplaatsen makkelijker worden gemaakt.

Niet midden op de Posbank

De aankondiging zorgde voor verontruste recreaties van onder andere Natuurmonumenten, die windmolens boven de bossen van de Veluwe zagen verschijnen. Maar dat is dus niet de bedoeling. Van Dijk: 'Een windmolen bij Radio Kootwijk, of op de Posbank, dat willen we natuurlijk niet. Daarom stellen we nu als voorwaarde dat de molens alleen langs wegen kunnen komen, aan de randen van de natuurgebieden'.

Natuur terug

En bij recreatie mag er niets nieuws worden gebouwd: het gaat alleen om bestaande initiatieven, zoals klimbossen en natuurcampings. En voor recreatie en natuurbegraafplaatsen geldt dat voor elke gebruikte hectare er één hectare natuur ergens anders moet terugkomen. Bij windmolens moet er vijf hectare natuur terugkomen voor elke gebruikte hectare.
Provinciale Staten besluiten in juni over het voorstel.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!