Nieuws

Heerderweg Epe: snelheid omlaag en minder bomen gekapt

De snelheid op de Heerderweg in Epe gaat grotendeels terug van 80 naar 60 kilometer per uur. Onder andere daardoor hoeven er geen 600 bomen gekapt te worden, maar tussen de 200 en 420 bomen. Dat heeft de provincie Gelderland bekend gemaakt.
ARNHEM - De snelheid op de Heerderweg in Epe gaat grotendeels terug van 80 naar 60 kilometer per uur. Onder andere daardoor hoeven er geen 600 bomen gekapt te worden, maar tussen de 200 en 420 bomen. Dat heeft de provincie Gelderland bekend gemaakt.
Gedeputeerde Staten maakte vandaag de aangepaste plannen voor de Heerderweg bekend na maandenlange gesprekken met omwonenden. Die kwamen afgelopen december in verzet tegen de voorgenomen kap van 600 bomen. Die bomen moeten gekapt worden omdat de provincie de weg veiliger wil maken, onder meer door het fietspad los van de rijbaan te leggen.

Teleurgesteld

Vereniging Ons Mooi Epe is teleurgesteld. 'We zijn blij dat de provincie te elfder ure de snelheid verlaagt', zegt Coos Paulusma van Ons Mooi Epe. 'Maar we vinden dat de provincie de richtlijnen voor het ontwerp van de weg wel erg ruim interpreteert. En dat scheelt toch al snel zo'n 300 bomen'.

Compromis

Ons Mooi Epe had een eigen plan gemaakt. Op verzoek van Provinciale Staten heeft nu een adviesbureau beide plannen beoordeeld. Daaruit is een compromis gekomen. Volgens de provincie het hoogst haalbare. Volgens de provincie is het onmogelijk om én een fietspad los van de weg aan te leggen, én meer bomen te sparen. Door de werkzaamheden kunnen belangrijke wortels beschadigd raken en die bomen zullen gekapt moeten worden.
Maar Ons Mooi Epe is daar niet van overtuigd. Die hopen in juni dat Provinciale Staten niet met het plan zullen instemmen.
Woensdagavond is er een inloopavond voor omwonenden in Epe. Daar zal de provincie de plannen toelichten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!