Nieuws

Bloemenvouwers ISWI voeren actie in Aalten

AALTEN - Ongeveer twintig bijstandsgerechtigden die jarenlang kunstbloemen hebben gevouwen zonder daarvoor loon te hebben gekregen, hebben actie gevoerd bij het stadhuis in Aalten. Na een gesprek met de plaatsvervangend teamchef van de politie heeft de groep de publiekshal rond 20 uur verlaten.
De bloemenvouwers deden hun werk bij het ISWI (het huidige Laborijn), de gemeenschappelijke sociale dienst van Aalten en de gemeente Oude IJsselstreek. Ze deden het productiewerk jarenlang met behoud van een bijstandsuitkering. Volgens de vouwers was het werk traumatisch. Vakbond FNV vindt dat dit werk gewoon betaald moet worden tegen cao-loon. Het ultimatum aan de gemeente Aalten om dit achterstallige loon te betalen is al lang verstreken. Vakbond FNV en de bloemenvouwers willen hun actie deze hele week voortzetten. Een eerdere actie van de bloemenvouwers heeft niks opgeleverd. 

Aalten wil 1000 euro betalen

Tot nu toe heeft de gemeente Aalten per bijstandsgerechtigde duizend euro toegezegd. Volgens de bond is dat slechts een schijntje voor de productieve arbeid. De bloemenvouwers deden hun werk bij het ISWI, de gemeenschappelijke sociale dienst van de twee gemeenten. De gemeenten verdienden geld met de productie en de bijstandsgerechtigden ontvingen geen loon.

Rechtszaak

Eerder deze maand werd bekend dat vakbond FNV een rechtszaak tegen ISWI in Aalten aanspant. De vakbond doet het voor een van die leden die 32 uur per week werkten, 2,5 jaar lang met behoud van uitkering. Daarvoor heeft de man, volgens de FNV, bij diezelfde werkgever vergelijkbaar werk gedaan tegen het minimumloon. De FNV vindt dat de werkzaamheden van het lid lijken op een dienstverband. 'Dit soort mensen worden uitgebuit en wij gaan nu naar de rechter om ons vermoeden te laten toetsen. Volgens ons heeft hij recht op nabetaling van zijn werk.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!