Nieuws

Gelderse boeren met de trekker naar Amsterdam voor protest

KLARENBEEK - Een groep melkveehouders uit Gelderland gaat vandaag met de trekker richting Amsterdam om daar te protesteren tegen de lage melkprijs. Onder hen melkveehouder Arno Hurenkamp uit Klarenbeek bij Apeldoorn. Hij kan met de huidige melkprijzen nog maar net het hoofd boven water houden.
Zijn hele gezin moet meewerken in het bedrijf en er wordt niemand meer ingehuurd. Toch blijven er ook dan nog rekeningen liggen. Hij gaat vandaag met verschillende collega's naar Amsterdam.
Verslaggever Vera Eisink:

Landbouwministers samen in Amsterdam

In onze hoofdstad discussiëren dinsdag de landbouwministers uit Europa in het Scheepvaartmuseum. Ze praten over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. De boeren vinden dat de melkprijs op dit moment te laag is. De kostprijs is volgens hen zelfs zo laag dat verschillende melkveehouders de rekeningen niet meer kunnen betalen. Ze draaien dus verlies met hun melkveebedrijven.
Nu ligt de prijs op dit moment volgens de Nederlandse Melkveehouders Vakbond uit Putten bij melkfabriek FrieslandCampina op 25 cent per liter en bij kaasfabriek DOC op 22,5 cent per liter. Dit, terwijl een boer om de onderneming draaiende te houden volgens de vakbond minimaal 33 à 34 cent per liter nodig heeft. 

Aandacht voor 'melkcrisis'

De vakbond heeft al een Europees Crisisplan naar de landbouwministers gestuurd. Het doel is nu opnieuw aandacht te vragen voor de melkcrisis, zoals deze door de melkveehoudersbelangenorganisatie wordt genoemd. Duitse, Franse en Belgische melkveehouders kampen met dezelfde problemen. De organisatie uit Putten organiseert de protestactie. 
Verslaggever Vera Eisink ontdekte dat niet alle melkveehouders gaan protesteren: