Nieuws

Honderden meldingen over wateroverlast in Gelderland (+liveblog)

ARNHEM - Regen- en onweersbuien hebben op diverse plaatsen in Gelderland voor problemen gezorgd. Alleen al in de regio Gelderland-Midden kreeg de brandweer 300 meldingen over wateroverlast binnen.
Theater Het Musiater in Zevenaar werd ontruimd, omdat het dak dreigde te bezwijken. De kelder en andere ruimtes kwamen blank te staan. Rond 22.00 uur werd het pand weer vrijgegeven. 
Bij Albert Heijn in Zevenaar kwam het water door het dak. Straten in Zevenaar liepen onder, net als in onder meer Arnhem, Groesbeek en Ede. Diverse avondvierdaagses gingen niet van start.
Het verkeer rond Arnhem liep vast. In de Achterhoek reden op twee trajecten geen treinen: door een boom op het spoor en door een seinstoring. Tegen 21.00 uur was het gedaan met de zwaarste buien in Gelderland. In de nacht is het overwegend droog. Er is dan kans op nevel en mist.

Liveblog (gesloten):

21.30 uur We sluiten het liveblog. De buien trekken naar het midden en westen van het land. Mochten er ontwikkelingen zijn, dan verneemt u die uiteraard via onze website.
21.25 uur De meldkamer in de regio Gelderland-Midden kreeg ruim 300 meldingen over wateroverlast. Het ging vooral om ondergelopen straten en kelders, meldt de veiligheidsregio.
21.15 uur Een schoorsteen van een flatgebouw aan het Schubertplein in Apeldoorn is door de bliksem getroffen. Een deel van de schoorsteen brak af en viel op een naastgelegen woning, die schade opliep. Niemand raakte gewond. Foto: Maspiek Media.
21.05 uur Update blikseminslag IJsselkade Zutphen: het blijkt om een verkeersregelinstallatie te gaan. Enkele woningen in de buurt zitten zonder stroom door piekspanning, meldt de veiligheidsregio. Diverse apparaten hebben het begeven.
21.00 uur De intensiteit van de buien in Gelderland wordt langzaam minder, zegt MeteoGroup. De regen trekt nu naar het midden en het westen van het land. 'Op de lijn Enschede-Arnhem vallen nog wel een paar buien, maar het is een aflopende zaak.' 
Komende nacht is het overwegend droog. Er is kans op nevel en mist.
20.55 uur In Noord- en Oost-Gelderland zijn tot nu zo'n 30 meldingen van wateroverlast binnengekomen en zo'n 25 meldingen van stormschade. dat meldt de veiligheidsregio.
20.50 uur Ede:
20.45 uur In Otterlo zijn diverse kelders ondergelopen, onder meer aan de Arnhemseweg. Drie brandweerkorpsen zijn druk bezig om ze leeg te pompen.
20.35 uur Ook in Wezep ging de avondvierdaagse vandaag niet van start. En wat doe je dan met 1500 stuks groente en fruit?
20.30 uur Filmpjes: negen opvallende op een rij.
20.25 uur Blikseminslag bij Het IJsselpaviljoen in Zutphen, meldt de veiligheidsregio. Meerdere brandwagens gaan naar de IJsselkade.
20.18 uur Yee-ha!
20.15 uur Nieuws van het spoor. Problemen op twee trajecten:
 • Tussen Lochem en Delden rijden geen treinen. Er ligt een boom op het spoor.
 • Tussen Winterswijk en Vorden rijden geen treinen. Er is een seinstoring.
20.10 uur De Karstraat in Huissen. Foto: Ruud Smink.
20.05 uur Ook in Elst zijn diverse straten ondergelopen, meldt de brandweer.
20.00 uur De overlast in Gelderland tot nu toe:
 • Theater Het Musiater in Zevenaar is ontruimd; het dak dreigt te bezwijken.
 • Ondergelopen straten in onder meer Zevenaar, Arnhem en Groesbeek.
 • Zeker zeven avondvierdaagses zijn afgelast.
 • De veiligheidsregio roept mensen op alleen bij spoed en levensgevaar 112 te bellen.
 • Verkeer rond Arnhem loopt vast in avondspits.
19.55 uur Ook wateroverlast in Ede:
19.50 uur Het was even slikken voor kinderen in Warnsveld: geen avondvierdaagse in Zutphen. Maar ze vermaken zich wel, zag Yvonne Lieftink:
19.45 uur Ook uit Otterlo en omgeving komen veel meldingen over wateroverlast, zegt de brandweer. Alle meldingen uit dat gebied worden automatisch doorgezet naar Ede. Dertig brandweerlieden zijn in de regio Otterlo continu in touw.
19.35 uur De regio Arnhem is het ergst getroffen, zegt MeteoGroup in Wageningen. Dat komt door het hoogteverschil. Ook is er veel regen gevallen in Zevenaar en Groesbeek. 
De komende twee uur valt er volgens MeteoGroup nog veel neerslag. 'Op de lijn Arnhem-Enschede kan heel veel water vallen', zegt Michiel de Vries van het weerbureau. 'Op sommige plekken kan het gemakkelijk 50 mm worden: oftewel vijf volle emmers per vierkante meter.'
19.25 uur In de kelder van Het Musiater wordt het water weggepompt. Dat is geen gemakkelijke klus: het stroomt ook naar binnen. In diverse ruimtes komt het water door het plafond naar beneden; het stroomt langs de tl-buizen.
19.10 uur In Het Musiater, dat ooit als zwembad begon, waren muzieklessen aan de gang. De cursisten moeten het gebouw uit. Er waren zo'n 75 mensen binnen.
19.05 uur Het Musiater in Zevenaar wordt ontruimd. Het dak dreigt te bezwijken. Diverse ruimtes staan al onder water.
19.00 uur Nog enkele natte plaatjes uit Zevenaar. Foto's van Birgit Peelen.

18.55 uur ...

18.52 uur Onder meer in Zutphen vandaag geen avondvierdaagse. Kijk naar de beelden en u ziet waarom. 'Morgen weer vrolijk van start', aldus de organisatie.
18.50 uur De drukte op de weg neemt nu snel af. In Gelderland liep het verkeer vooral rond Arnhem vast.
Volgens de VID stond er op het hoogtepunt, rond 17.55 uur, 227 km file in Nederland. 'Veel, maar niet meer dan we de laatste maand zagen op de maandagavond. Wel zorgde het slechte weer voor meer en langere files en flink wat wateroverlast in het oosten, zuidoosten en zuiden van het land', aldus de VID.
18.45 uur Melding uit Maurik: ook daar gaat de avondvierdaagse vandaag niet door.
18.35 uur De overlast in Gelderland tot nu toe:
 • Vooral Zevenaar is flink getroffen: ruimtes in Het Musiater staan blank, bij AH komt water door het dak, straten staan onder water.
 • Ook ondergelopen straten in onder meer Arnhem, Doetinchem, Duiven en Groesbeek.
 • Zeker zes avondvierdaagses zijn afgelast.
 • De veiligheidsregio roept mensen op alleen bij spoed en levensgevaar 112 te bellen.
18.33 uur Ja, in Zevenaar ging het flink tekeer. Een foto van Geert te Paske, die de regenmeter vanmorgen nog had geleegd.
18.27 uur En dat is zes: ook geen avondvierdaagse in Rijnwaarden. Eveneens afgelast:
 • Didam
 • Eerbeek
 • Ermelo
 • Harderwijk
 • Zutphen
18.24 uur Filmpje: wateroverlast bij de Wichard van Pontlaan in Arnhem. 
18.20 uur Wateroverlast bij Presikhaaf in Arnhem:
18.15 uur Ook ondergelopen straten in Duiven. Foto: J. Bos.
18.10 uur Inmiddels zijn vijf avondvierdaagses afgelast: 
 • Didam
 • Eerbeek
 • Ermelo
 • Harderwijk
 • Zutphen
18.00 uur Vooral Zevenaar lijkt flink getroffen. Alle brandweerlieden zijn opgeroepen, zegt een woordvoerster.
Bij de Albert Heijn daar komt water door het dak:
 
En, zoals eerder gemeld, bij Het Musiater in Zevenaar is het ook een natte bedoening:
17.55 uur Zo, wat een water op de Wichard van Pontlaan in Arnhem:
17.50 uur Op dit moment staat er 202 km file in Nederland, meldt de VID. Livebeelden van de A12 (via Periscope).
17.43 uur Wateroverlast bij Het Musiater in Zevenaar. De kelder en lokalen zijn onder water gelopen. 'Het is een puinhoop hier', zegt een medewerkster. Straten in de buurt staan ook onder water. 
Een kort filmpje uit Zevenaar:
17.40 uur Intussen in Malden... Een foto van Marcel van Haren (verzonden via onze app).
17.35 uur Hagelballen:
17.33 uur In Groesbeek kunnen de putten het niet aan:
17.30 uur Inmiddels zijn er in Gelderland vier avondvierdaagses afgelast:
 • Didam
 • Ermelo
 • Harderwijk
 • Zutphen
17.25 uur Ook bij Velperbroek regent het flink:
17.20 uur De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid meldt dat de brandweer het erg druk heeft door 'het noodweer'. 'Bel alleen 112 bij spoed en levensgevaar'. Mensen die waterschade hebben, wordt gevraagd de verzekeraar te bellen.
17.15 uur  De avondvierdaagse in Zutphen gaat vanavond niet van start. Eerder blies Ermelo de avondvierdaagse al af.
17.12 uur Code Oranje in Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Brabant en Limburg.
17.10 uur Wateroverlast in Groesbeek:

17.05 uur

De komende uren bijna overal in Gelderland flinke buien, waarschuwt Jordi Bloem van MeteoGroup in Wageningen:
17.00 uur De buien kunnen gepaard gaan met onweer en hagel, waarschuwt de VID. In korte tijd kan veel neerslag vallen. 'Weggebruikers moeten tijdens buien ook bedacht zijn op zware windstoten', zegt de VID.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!