Nieuws

Tot 1 jaar cel geëist tegen verdachten azc-rellen Geldermalsen

GELDERMALSEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft straffen tot 1 jaar cel geëist tegen vier mannen die betrokken zouden zijn geweest bij de azc-rellen in Geldermalsen in december. Hen wordt onder meer het plegen van openlijk geweld ten laste gelegd.
Tegen twee verdachten eiste het OM een jaar cel waarvan vier maanden voorwaardelijk. Het gaat om een 22-jarige man uit Enspijk en een 29-jarige man uit Geldermalsen. De derde verdachte, een 53-jarige man uit Geldermalsen, hoorde acht maanden cel tegen zich eisen, waarvan twee voorwaardelijk.
De laatste verdachte is een 35-jarige man, eveneens uit Geldermalsen. Hij moet van het OM een half jaar celstraf krijgen, waarvan drie maanden voorwaardelijk. 

Volledig uit de hand

De vier mannen maken deel uit van een groep van 32 verdachten, die moet voorkomen. Op 16 december zou de gemeenteraad vergaderen over de komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen, maar de vergadering moest worden gestaakt omdat het buiten volledig uit de hand liep.

'Functioneren raad aangetast'

Ook dat neemt de officier van justitie de relschoppers, naast de geweldpleging, kwalijk: het verstoren van de raadsvergadering. 'Dat is precies wat hier is aangetast: het functioneren van de gemeenteraad. Door geweld moest de vergadering uiteen gaan. Door geweld van een menigte die er ook nog eens in de kern op uit was, al was het dan in eerste instantie vreedzaam, om dat besluitvormingsproces te beïnvloeden', aldus de officier. 
Er werd gegooid met stenen, hekken en betonblokken en er werd zwaar vuurwerk afgestoken. De menigte brak door de hekken heen en bonsde op de ramen van de raadzaal.
De politie zag zich genoodzaakt enkele waarschuwingsschoten te lossen. Twee agenten raakten lichtgewond.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!