Natuur

Stichting Landschapsbeheer Gelderland van 4000 naar 8000 vrijwilligers

WAGENINGEN - Stichting Landschapsbeheer Gelderland krijgt van de provincie komend jaar 100.000 euro bovenop de 350.000 euro subsidie die de stichting sowieso al krijgt. Het extra geld wordt gebruikt voor de begeleiding van alle vrijwilligers die de organisatie in de afgelopen jaren erbij heeft gekregen. 'We zijn de afgelopen vijf jaar gegroeid van 4000 naar 8000 vrijwilligers', zegt directeur Arjan Vriend.
Om geen slachtoffer te worden van het eigen succes, is de extra subsidie van 100.000 euro eenmalig toegekend door de provincie. Hiermee kan de groei en het werk dat de vrijwilligers doen goed worden begeleid. Directeur Vriend is dolgelukkig met het extra geld, maar nog wel bang voor de toekomst. Het is de vraag of ze het zonder die extra subsidie op langere termijn ook kunnen volhouden met zoveel vrijwilligers.

Dit weekeinde in actie

Twaalf vrijwilligers van de stichting zijn dit weekeinde druk aan het werk in Wageningen voor onderhoud op het Landgoed Oranje Nassau's Oord. Ze maken deel uit van één van de dertig nieuwe groepen die jaarlijks door Landschapsbeheer Gelderland worden opgestart.
De 81-jarige Rob Molenaar doet ook mee. '81 jaar, tja ik kan het ook niet helpen, maar het werk is goed te doen hoor', zegt de krasse grijsaard terwijl hij met een enorme heggenschaar een manshoge bramenstruik te lijf gaat. 'Het werk is heel nuttig en het is erg gezellig met al die mensen bij elkaar.'
Boswachter Frans Aalbers is blij met al die extra hulp: 'Ze zijn heel belangrijk. Ze voeren werkzaamheden uit waar we met de vaste ploeg niet meer aan toekomen, werk dat anders dus blijft liggen.'

Verder groeien

Stichting Landschapsbeheer Gelderland hoopt dat het vrijwilligersbestand op termijn groeit naar 10.000.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!