Nieuws

Kaaswinkel in Nijmegen doet cash in de ban uit angst voor overvallen

NIJMEGEN - Geen contant geld meer in de winkel. Dat wil kaasboer Marcus Mols van Kaashuys Koning Willem in Nijmegen. Niet omdat hij een hekel heeft aan munten en briefgeld maar voor zijn eigen veiligheid.
Van buschauffeurs is al langer bekend dat ze cash beu zijn omdat het overvallen in de hand zou werken. De Nijmeegse kaasboer denkt er precies zo over. Sinds een nabijgelegen pizzeria werd overvallen in augustus vorig jaar, dacht Mols na over de manier waarop hij het veiliger kan maken voor zijn personeel en zichzelf.
Contant geld weren lijkt voor hem de optie. In de kaaswinkel kan vanaf 1 juni alleen nog maar worden gepind. Natuurlijk zijn er al kassa's bij de grote supermarkten waar alleen gepind kan worden, en met de pas betalen bij onbemande tankstations is ook niet vreemd meer. Maar er zijn (nog) niet veel kleine winkels waar de kassa volledig is vervangen door een pinapparaat. 

Maar mag het ook?

Wat de kaasboer doet is overigens legaal. Dat komt omdat er meer plekken zijn waar kaas kan worden gekocht en waar wel contant kan worden afgerekend. Bij bijvoorbeeld het betalen van een paspoort moet het mogelijk zijn om zowel te kunnen pinnen als contant te kunnen betalen. Dat heeft de Nationale Ombudsman bepaald.

Hopen op begrip

Mols weet dat hij daarmee voorop loopt, en dat sommige klanten het niet zullen waarderen. Maar dat is een enkeling, zegt hij. En hij hoopt dat ze begrijpen waarom hij tot deze stap komt. In het Vlaamsch Broodhuys in Nijmegen, dat vorig jaar september geopend werd, kan ook alleen gepind worden. 
 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!