Nieuws

Onweersbuien in Gelderland, KNMI geeft code geel af

Wie dacht dit weekend te kunnen genieten van de zon komt bedrogen uit. De eerste onweersbuien ontstaan op dit moment boven de provincie. Het KNMI gaf code geel af vanaf 13.00 uur. © Wikipedia
ARNHEM - Wie dacht dit weekend te kunnen genieten van de zon komt bedrogen uit. De eerste onweersbuien ontstaan op dit moment boven de provincie. Het KNMI gaf code geel af vanaf 13.00 uur.
De waarschuwing geldt tot 22.00 uur vanavond. Bij de onweersbuien kan ook hagel voorkomen en is er in korte tijd veel neerslag mogelijk, zoals automobilisten rond 13.30 ondervonden op de A12 bij Wageningen. 
Het KNMI waarschuwt dan ook dat het verkeer hinder kan ondervinden. Ook buitenactiviteiten moeten rekening houden met de onweersbuien. Het Zang- en Theaterfestijn in Wijchen is vanwege het verwachte slechte weer morgen afgelast. 

Instabiel

Hoewel de dag begon met een zonnetje, wist Tom van der Spek van MeteoGroup in Wageningen dat dit niet zo zou blijven. 'De lucht waarin we zitten is vochtig en onstabiel. Dat betekent dat er in de middag gemakkelijk stapelwolken gaan ontstaan die dan ook tot buien kunnen uitgroeien. Dat zijn regen- en onweersbuien.'
Maar het is in ieder geval niet koud in Gelderland. De maxima liggen rond de 23 graden. Zondag wordt ongeveer vergelijkbaar met vandaag. In de ochtend droog en zonnig, maar later op de dag kunnen opnieuw buien vallen.