Nieuws

Boswachter verheven tot kunstenaar.

ARNHEM - Boswachter Jeroen Glissenaar van het Arnhemse Sonsbeekpark is door de curatoren aangesteld als kunstenaar. Hij moet er zelf wel om lachen. Hij ziet zichzelf meer als verbinder tussen kunstenaars en het park.
Jeroen Glissenaar is een opvallende verschijning in het park. Een stevig postuur, baard en volledig in het groen gekleed en met kakihoed. Volgens Glissenaar is uit onderzoek gebleken dat mensen beter luisteren als ze hem ook daadwerkelijk zien als boswachter. Dat scheelt een hoop verloren aandacht.
Luisteren deden de Indonesische curatoren van de tentoonstelling ook naar hem. "Ik ben een soort verbinder. Ik heb ze heel veel verhalen verteld in de aanloop van de tentoonstelling. De curatoren hebben dat opgepakt als de 'transaction'. Dat is het thema geworden van deze editie. De kunstenaar in het park brengen, de bezoekers in contact brengen met de kunstenaars en het geheel met elkaar verbinden."
De curatoren zijn van het Indonesische kunstenaarscollectief Ruangrupa wil met Sonsbeek '16 transACTION verbinden. Fahrid Rakun: "het publiek moet niet alleen kijken naar de objecten maar onderdeel worden van de kunst. Medewerkers van de kunstenaars."
De tentoonstelling begint aanstaande vrijdag en wordt geopend door Koning Willem-Alexander. Het is de 11e editie. De parkexpositie duurt 100 dagen en veel objecten zijn interactief. Het is niet alleen om naar te kijken. Glissenaar verheugt zich op de bijzondere kunstwerken. " Tijdens Sonsbeek 2016 kan je ook beelden in, als bezoeker ben je van de kunst. Dit heb ik in de eerdere edities nog nooit meegemaakt. Dat is echt heel bijzonder. Het is niet alleen maar statisch kijken. Je bent onderdeel van de tentoonstelling."
Dat de koning deze editiie opent is ook een koninklijke traditie onderhand. De eerdere edities zijn geopend door Koningin Juliana en Koningin Beatrix.