Nieuws

Afgelast. Een wedstrijdje voetbal spelen, tegen wie kan dat nu nog?

De stadions blijven vaak leeg..
Of het nou een oefenwedstrijd is tegen amateurs, een jeugdwedstrijd is, of een normale competitiewedstrijd. Voetballen lijkt steeds moeilijker te worden. Uit angst voor rellen zijn deze week maar liefst twee wedstrijden afgelast en bij één jeugdwedstrijd werd alles geprobeerd om rellen te voorkomen. Tegen wie kan je eigenlijk nog 'normaal' voetballen? © Pixabay
ARNHEM - Of het nou een oefenwedstrijd is tegen amateurs, een jeugdwedstrijd is, of een normale competitiewedstrijd. Voetballen lijkt steeds moeilijker te worden. Uit angst voor rellen zijn deze week maar liefst twee wedstrijden afgelast en bij één jeugdwedstrijd werd alles geprobeerd om rellen te voorkomen. Tegen wie kan je eigenlijk nog 'normaal' voetballen?
Laten we beginnen in het betaalde voetbal. NEC, De Graafschap, Vitesse en Achilles'29 hebben natuurlijk behoefte aan oefenwedstrijden. Maar het lijkt haast een onmogelijke opgave te worden om te oefenen, want tegen wie kan er nog gespeeld worden en waar?

Geen Nederland - België

Een wedstrijd tussen Nederlandse en Belgische clubs wordt al jaren met angst bekeken door de rellen bij de wedstrijd NEC - Germinal Beerschot in Groesbeek in 2009. Zo'n 70 tot 80 fans van de Belgen kregen ruzie. Het escaleerde en ze kwamen het veld op, waarbij ze zelfs spelers belaagden. Er vielen vijf gewonden.
Bekijk hier beelden van het politieoptreden rondom de wedstrijd NEC - Germinal Beerschot:
In juli 2013 ging het weer mis, maar nu in België. Vitesse en Lierse SK speelden een oefenwedstrijd, maar die werd ontsierd door rellen tussen fans van beide clubs. De politie hield meerdere relschoppers aan, onder wie 20 Vitessefans.
Een wedstrijd van NEC tegen Lierse werd in diezelfde week geschrapt, ook uit angst voor rellen. Daarnaast moesten NEC en Anderlecht dit jaar nog in het geheim een oefenduel met elkaar spelen. 
En als er dan wel wordt gespeeld tegen elkaar, dan moet het vaak zonder publiek of een heel eind uit de richting zijn van beide landen.

Vitesse - Anderlecht vond plaats in Spanje dit jaar. 

Geen Nederland - Duitsland

Ook oefenwedstrijden tussen Nederlands en Duitse clubs is al heel lang moeilijk. Herta BSC- Vitesse moest vorig jaar om 'veiligheidsoverwegingen' ook op een geheime locatie gespeeld worden. 
Daarnaast werd de oefenwedstrijd De Graafschap-Preussen Münster in Varsseveld vorig jaar verboden door de burgemeester. Tientallen Duitse supporters hadden op internet aangegeven dat zij voor onrust zouden zorgen.

Geen Nederland - Engeland

NEC zou in 2012 een oefenwedstrijd spelen tegen de Blackburn Rovers, maar ook dat ging in eerste instantie niet door uit angst voor een confrontatie tussen supporters van beide clubs. Uiteindelijk werd besloten om de wedstrijd, zonder publiek, af te werken in Hoenderloo.

Dan maar dichtbij huis?

Als het dan niet tegen internationale clubs kan, moeten de Gelderse profvoetballers maar tegenstanders zoeken uit de eigen omgeving. Maar ook dat blijkt niet altijd mogelijk door rellen en de angst daarvoor. Een overzicht van wedstrijden die problemen opleverden in onze provincie/omgeving: 
  • Oefenwedstrijd Vitesse-Den Bosch in 2012. Dat duel zou in Den Bosch zijn, maar werd verboden. Ook in Waardenburg mocht de wedstrijd niet gespeeld worden. Uiteindelijk kon de ploeg alleen maar op een geheime locatie zonder politie worden gespeeld.
  • Bekerwedstrijd NEC A1 - Vitesse A1. NEC wilde alleen Vitessefans als zij aanstaande zaterdag met een buscombi naar Nijmegen zouden komen. Dit om de kans op rellen te verkleinen.
  • Buscombi bij De Graafschap. Foto: Maarten Hagelstein
     
  • Oefenwedstrijd De Graafschap - NEC op 16 juli 2016. Duel kan niet doorgaan omdat er te weinig politie beschikbaar is.
  • Oefenwedstrijd DEO - De Graafschap op 24 mei 2016. Dat duel mag niet doorgaan omdat burgemeester Van Oostrum bang is voor rellen. Dat komt weer door de ongeregeldheden tijdens de play-off wedstrijd De Graafschap - Go Ahead Eagles.
  • Promotiewedstrijd DOVO - VVOG op 28 mei. Harde kern-supporters van betaalde voetbalclubs zouden deze wedstrijd aangrijpen om te rellen.
  •  
  • De wedstrijden tussen Jong NEC en Jong Vitesse worden al jaren achter gesloten deuren gespeeld.

Tweede Divisie

'In wat voor land leven we als hooligans gaan bepalen of een evenement doorgaat', zo vroeg Edwin Struis zich vorig jaar af. Struis was initiatiefnemer van de zogeheten 'Tweede Divisie', een speciaal opgerichte competitie waar failliete clubs weer tegen elkaar zouden spelen. Onder die ploegen bevond zich ook FC Wageningen.
De competitie had een feestje moeten worden, maar tijdens de wedstrijd SVV en FC Wageningen ging het mis, daar ontstonden rellen. Daaropvolgend besloot de Wageningse burgemeester dat er niet meer gevoetbald mag worden op de Wageningse Berg, hij kreeg signalen dat er hooligans uit het hele land naar Wageningen wilde komen om te rellen. De stekker werd uit de Tweede Divisie getrokken.

'Steeds meer afgelastingen'

De laatste jaren worden (oefen)wedstrijden steeds vaker afgelast, maar dat vindt advocaat Christian Visser niet vreemd, zo zei hij eerder tegenover Omroep Gelderland. 'Bij reguliere wedstrijden zijn er strenge vervoerseisen, bij oefenwedstrijden is dat niet zo en dat geeft extra spanning.'
Bij De Graafschap ziet die trend ook, zo liet woordvoerder Teloh vorig jaar weten. 'Er worden extreem veel wedstrijden van betaald voetbalorganisaties verboden door burgemeesters. De angst voor verstoringen lijkt veel groter geworden.'
Hoeveel wedstrijden er precies worden afgelast door dreiging van rellen is niet bekend, dat komt omdat de KNVB geen cijfers heeft. De bond is vaak ook niet betrokken bij de organisatie van die oefenwedstrijden.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!