Nieuws

Na tientallen klachten over verkeersdrempels: 'Gemeenten moeten alerter zijn'

EDE - Gemeenten moeten alerter zijn op het onderhouden van verkeersdrempels. Dat stelt kennisplatform CROW in Ede, een stichting die zich bezighoudt met verkeer. CROW reageert naar aanleiding van tientallen klachten over drempels die binnenkwamen bij Omroep Gelderland.
Het CROW geeft richtlijnen voor hoogte en hellingshoek van drempels. 'Vaak wordt een drempel wel volgens de richtlijnen aangelegd, maar door de krachten die erop komen verzakt een drempel eerder dan de weg zelf', aldus John Boender van het CROW. 
'Een normale verkeersdrempel is 12 centimeter hoog, even hoog als het trottoir', vertelt Boender. 
John Boender van het CROW over verkeersdrempels:

Schade is te verhalen

Schade door een verkeersdrempel kun je verhalen op gemeente of provincie. 'Maar dat moet de schade wel door die drempel zijn aangericht en je moet met gepaste snelheid hebben gereden', benadrukt Boender. 'Bovendien moet je aantonen dat de drempel niet volgens de richtlijnen is aangelegd.'

Tientallen klachten

Een oproep van Radio Gelderland om slechte drempels te melden leverde tientallen klachten op. Die kwamen onder meer uit Zutphen, Heumen, Eibergen, Dieren, Speuld en Doesburg.
In Wijchen worden vandaag drempels weggehaald. Bewoners hadden om de drempels gevraagd, maar toen ze er eenmaal lagen, vonden omwonenden ze toch te hoog.
Het is niet bekend hoeveel drempels er liggen in Gelderland.

'Eerste drempel door prins Claus'

Wanneer de eerste drempel in Nederland is gekomen, weet Boender niet: 'Maar het verhaal gaat dat de eerste drempel bij kasteel Drakensteyn is aangelegd in opdracht van prins Claus. Hij zou het niet eens zijn geweest met het rijgedrag van zijn schoonvader, die te hard de oprit opreed. Prins Bernhard kon het wel waarderen.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!