Nieuws

Expositie Valkhof Nijmegen om 100e Vierdaagse te vieren

MILLINGEN AAN DE RIJN - Waarom maken 50.000 mensen samen een uitputtende voettocht van vier dagen? Hoe kan het dat vele wandelaars al decennialang ondanks blaren, vermoeidheid en andere ongemakken met een brede glimlach en een gladiool over de finishlijn lopen? Die magie van de Nijmeegse Vierdaagse is in Museum Het Valkhof te zien.
Marcel Claassen uit Nijmegen wordt wel het lopend archief van de Vierdaagse genoemd. Niet gek dus dat Museum Het Valkhof hem vraagt om hulp bij de tentoonstelling ‘100e Vierdaagse – Wandel door de tijd’. En zelf loopt Claasen de tocht ook al heel lang.

In 1909 liepen tien burgers mee

'Ik hoop voor de 54e keer te starten', steekt Claassen van wal. 'Als ik de Vierdaagse gelopen heb kan ik weer 51 weken tegen het gewone leven. In 1909 tijdens de eerste Vierdaagse liepen 296 militairen en tien burgers mee', doceert het lopende archief van de Vierdaagse.
Ook in die begindagen van de wandelmarsen was het niet zelden afzien voor de deelnemers. En wie de expositie om de 100e Vierdaagse te vieren bezoekt, moet ook flinke afstanden afleggen. In het museum.

'Je kunt vier dagen komen'

'Echt alle vijf tentoonstellingszalen die we hebben, hebben we hier voor ingericht', zegt Odette Straten van Museum Het Valkhof. 'Je kunt vier dagen komen, dat zou je natuurlijk ook kunnen doen. Dan heb je je eigen Vierdaagse gelopen en dan heb je alles tot je genomen', lacht ze.
Bijvoorbeeld de originele partituur van het Vierdaagselied, uit 1932. In het museum te beluisteren ook natuurlijk. Marel Claassen terwijl hij de knop daarvoor indrukt: 'Je kunt zien dat het de originele partituur is, want de componist is in de titel de c in Vierdaagsche vergeten op te schrijven.'

Het Vierdaagsekruis van Prins Claus

Ook te zien: het eremetaal voor hem of haar die de Vierdaagse ergens in de toekomst voor de 70e keer zal lopen. En originele tekeningen uit de Donald Duck die ter ere van de 100e Vierdaagse verschijnt, zoals eerder eens in 2012.
'Dit is het Vierdaagsekruis van prins Claus', wijst Claassen op een kleine vitrine ergens aan een wand in het museum. 'Volgens een van zijn baldadige zonen de enige onderscheiding die hij echt verdiend heeft.' En hij hechtte er aan voegt de archivaris van de Vierdaagse er aan toe: 'Zeer. En zijn zonen ook. Want dat bleek bij zijn uitvaart. Naast de Huisorde van Oranje lag het Vierdaagsekruis.'

De geur van de Vierdaagse

Je kunt de Vierdaagse tijdens een bezoek aan de expositie ook op allerlei manier beleven. Opsnuiven zelfs, demonstreert Claassen nog even. Hij loopt naar een wand waarop staat te lezen: 'Ruik hier de geuren van de Vierdaagse.' In de wand zitten kleine luikjes verwerkt. Als jij er eentje opentrekt trekt hij een theatraal vies gezicht: 'Zweetvoeten!'
De tentoonstelling ‘100e Vierdaagse – Wandel door de tijd’ wordt vanavond officieel geopend en is te zien tot en met 4 september.