Nieuws

Zo gaat het nieuwe station Ede-Wageningen eruit zien

EDE - Het nieuwe station Ede-Wageningen wordt het grootste houten gebouw van Nederland. De gemeente Ede, ProRail en de NS presenteerden donderdagavond het ontwerp voor het nieuw te bouwen station.
De Veluwe was een belangrijke inspiratiebron voor het nieuwe station en daarom wordt er veel hout gebruikt. De omgeving krijgt veel groen. Met het nieuwe station moet het toenemende aantal reizigers beter verwerkt worden.
Het station krijgt als blikvanger een toren. Zo moet het nieuwe station van veraf al te zien zijn. Er wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout. Een houten kap overdekt een groot deel van de perrons.
Kijk hier naar een animatie van het station.
Wethouder Johan Weijland van de gemeente Ede is heel trots op het resultaat. 'Het is echt een Veluws station geworden met de nodige functionaliteiten waardoor onze reizigers uit Ede, en die ook naar Wageningen toe moeten, een prachtig verkeersknooppunt hebben waar iedereen met veel comfort gebruik van kan maken', vertelt de wethouder.
Voor reizigers die met de fiets, bus of auto komen, is er straks veel meer plek. Een nieuwe garage krijgt ruim 500 plaatsen. In een bewaakte gratis fietsenstalling is plek voor ongeveer 6000 fietsen. In een tweede fietsenstalling kunnen nog eens 1800 fietsen neergezet worden. Bij de entree van het station komen perrons voor bussen en standplaatsen voor taxi's.
De bouw begint rond eind 2018 / begin 2019. Pas in 2021 moeten de eerste reizigers gebruik kunnen maken van het nieuwe station. Tijdens de bouw blijft het huidige station in gebruik. Reizigers en omwonenden moeten rekening houden met overlast tijdens de bouw, maar wethouder Weijland hoopt dat deze overlast tot een minimum beperkt kan blijven. Er worden binnenkort informatiebijeenkomsten gehouden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!