Nieuws

Hond Fano op loonlijst Park Hoge Veluwe

HOENDERLOO - Hondenliefhebbers kunnen vandaag en zaterdag in Park Hoge Veluwe getuige zijn van de keuring van Hannoveraanse zweethonden. Ook worden er demonstraties gegeven. De Hannoveraan is een zeldzaam hondenras en wordt ingezet bij het opsporen van aangeschoten of aangereden wild. De jaarlijkse bijeenkomst van de fokvereniging wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden in het park.
De meest opvallende hond is deze dagen Fano. Hond Fano is namelijk de enige viervoeter met een arbeidscontract. Samen met zijn baasje jachtopzichter Hans Koning werkt hij voor Park Hoge Veluwe.

Duitse adel

De vereniging ‘Verein Hirschmann’ beheert de stamboom van de Hannoveranen. De vereniging is in 1894 is opgericht door de Duitse adel en grondbezitters met als doel de zeldzame honden te behouden voor de toekomst. Het organiseert eenmaal per jaar een bijeenkomst waarbij onder meer jonge honden worden besproken, beoordeeld en gekeurd. Vandaag is er op het Marchantplein een keuring van jonge honden en er worden demonstraties gegeven waarbij de honden een eerder uitgezet zweetspoor moeten volgen.
Morgen is er op de weide voor Jachthuis Sint Hubertus een show met Hannoveranen uit heel Europa. Zo'n 100 honden worden dan voorgesteld aan de stamboekbeheerder. Vergezeld door hun eigenaren (in jacht- of dienstkleding) worden ze één voor één naar voren geroepen. Deze 'Phostenshow' is een jaarlijks terugkerend ritueel.