Nieuws

Van omstreden Babylon naar Noura: eethuis Barneveld wijzigt naam

BARNEVELD - Het eethuis in Barneveld dat eerst 'Babylon' heette, heeft een nieuwe naam: 'Noura'. De eigenaar Youssef Al-Hindi heeft nu de bijnaam van zijn moeder gebruikt.
'Dat betekent baken van licht, dat lijkt me voorlopig wel in orde.' Het eethuis wijzigde de naam na klachten van kerkgangers in Barneveld.
Sommige christelijke inwoners van Barneveld stoorden zich aan de naam 'Babylon'. Volgens bijbelkenners staat die naam voor het kwaad. Zo wordt er in Openbaring van Johannes hoofdstuk 17 gesproken over de 'hoer van Babylon':
"Een van de zeven engelen met de offerschalen kwam op me af en zei: ‘Ik wil je laten zien hoe de grote hoer die aan talrijke waterstromen zit, veroordeeld wordt. De koningen op aarde hebben ontucht met haar gepleegd, en de mensen die op aarde leven hebben zich bedronken aan de wijn van haar ontucht.’ Ik raakte in vervoering, en hij nam mij mee naar de woestijn. Ik zag een vrouw zitten op een scharlakenrood beest vol godslasterlijke namen, met zeven koppen en tien horens. Ze droeg purperen en scharlakenrode kleren en gouden sieraden, edelstenen en parels. In haar hand had ze een beker, al haar onreinheden hoererijen en gruwlijkheden, en op haar voorhoofd stond een naam met een geheime betekenis: ‘Het grote Babylon, moeder van alle ontuchtige (oude bijbel) en van alle gruwelijkheden ter wereld." (Openbaring 17:1-5)

Eethuis liep niet storm

Eethuis Babylon opende in maart zijn deuren in Barneveld. De klandizie was redelijk, maar echt storm liep het niet. Nu, ruim twee maanden later hoorde eigenaar Yousser Al-Hindi waarom. Sommige kerkgangers hadden moeite met de naam. Hij besloot daarop de naam te veranderen. 'Als ik op deze manier respect toon voor de mensen die zich er aan storen, krijg ik hopelijk ook respect terug,' legt Al-Hindi zijn beslissing uit.
De naamswijziging kost hem wel een klein fortuin. Er moet een nieuw gevelbord komen, binnen moet de naam opnieuw geplaatst worden en ook moeten de T-shirts en menu-lijsten worden vernieuwd. Maar het is het volgens de ondernemer waard. 

Opgegroeid in Babylonië

De familie koos voor de naam Babylon omdat de ouders zijn opgegroeid in Babylonië, het gebied dat nu wordt aangeduid als Zuid-Irak.
De nieuwe naam van het eethuis met Hollandse snacks en Arabische gerechten wordt dus 'Noura'. Wanneer het nieuwe gevelbord wordt geplaatst is nog niet duidelijk.