Nieuws

Schieten van eend en konijn voorlopig toegestaan in Gelderland

Archieffoto
Het burgerinitiatief 'Stop de hobbyjacht' is door Provinciale Staten van Gelderland ongeldig verklaard. De indieners willen dat de plezierjacht op houtduif, haas, konijn, fazant en wilde eend wordt gestopt. Er werden meer dan 2200 handtekeningen opgehaald.
ARNHEM - Het burgerinitiatief 'Stop de hobbyjacht' is door Provinciale Staten van Gelderland ongeldig verklaard. De indieners willen dat de plezierjacht op houtduif, haas, konijn, fazant en wilde eend wordt gestopt. Er werden meer dan 2200 handtekeningen opgehaald.
Maar een meerderheid in Provinciale Staten stelt: of er wel of niet gejaagd mag worden op onder andere eenden en konijnen is geen taak van de provincie, maar van het rijk. 
De Partij voor de Dieren, ChristenUnie, PVV en GroenLinks waren het daar niet mee eens. 'Als burgers de moeite nemen om met een burgerinitiatief te komen, dan moeten we de moeite nemen om daar goed naar te kijken', zegt Marjolein Faber van de PVV. 'Of we het er mee eens zijn of niet, komt later pas aan de orde.'

'Kans groot dat mensen teleurgesteld raken'

Ook de Gelderse ChristenUnie is het niet eens met het besluit. 'Wij gaan wel degelijk in ieder geval gedeeltelijk over de jacht. Er zijn wel wat vragen over, maar dan is het toch beter om zo'n burgerinitiatief wel in behandeling te nemen', zegt Pieter Plug, fractievoorzitter van de ChristenUnie. 'Dan voelen mensen zich in ieder geval serieus genomen.'
De kans dat mensen teleurgesteld raken is juist groot als de provincie een burgerinitiatief behandelt, terwijl het om regels gaat waar de provincie niets aan kan veranderen, vindt D66.
Het is de staatssecretaris die bepaalt op welke dieren gejaagd mag worden. Het burgerinitiatief Stop de hobbyjacht wordt in meerdere provincies aangeboden. Ook Zeeland besloot eerder al om het ongeldig te verklaren. Limburg, Overijssel en Zuid-Holland hebben het voorstel wél geldig verklaard.