Nieuws

Komst Fashion Outlet: wat staat Zevenaar te wachten ?

ZEVENAAR - Lange files op weg naar Zevenaar Fashion Outlet, mogelijke leegstand van winkels in omliggende binnensteden. Is dat wat Zevenaar en omgeving te wachten staat als langs de A12 een groot outletcentrum is neergezet? Of wordt het een nieuwe banenmachine en toeristische attractie?
De Fashion Outlet bij Zevenaar kan gebouwd worden, nu de Raad van State alle bezwaren tegen de komst ervan heeft afgewezen. De provincie liet deze week weten geen juridische strijd te gaan voeren. Ze legt zich neer bij de uitspraak van de rechter. De weg is dus vrij voor de Stable International, de ontwikkelaar achter de outlet. De verwachting is dat de outlet 400 nieuwe banen oplevert.
In Roermond hebben ze inmiddels 15 jaar ervaring met de Designer Outlet en is het wordt bestempeld als een groot succes. Met 5,5 miljoen bezoekers per jaar is het de drukst bezochte van alle outletcentra in Nederland. Het trekt veel buitenlands publiek; Bijna de helft van de bezoekers komt uit Duitsland en het is ook een trekpleister voor toeristen uit onder andere China, die er taxfree komen winkelen. 

'Levendiger'

De gemeente Roermond is blij met de Designer Outlet; het is goed geweest voor de werkgelegenheid en heeft ervoor gezorgd dat de stad levendiger geworden is. Dat het af en toe, zoals op Duitse feestdagen, erg druk is in de stad en het verkeer vastloopt, is iets dat je volgens de gemeente bij andere evenementen en attracties ook hebt. Ze probeert dat in goede banen te leiden, maar ziet het niet als een probleem. Ook de bovengemiddelde leegstand van winkels in het stadscentrum wordt voor lief genomen. De winkeliers zijn verdeeld over de komst van de Designer Outlet.

'100 kokosmacronen graag'

Bakker Frank Smeets bijvoorbeeld profiteert mee van de komst van het outletcentrum. Hij levert regelmatig kokosmacronen aan een van de kledingwinkels, waar de klanten koffie en koek krijgen aangeboden. Arabische shoppers blijken dol te zijn op de koeken van Smeets. 'Dan word ik wel eens gebeld of ik even 100 kokosmacronen kan leveren.'
Toen de plannen voor een Designer Outlet bekend werden, stonden de binnenstadondernemers niet te juichen. Ze waren bang voor hun eigen omzet. Maar volgens de gemeente is er bij de 2e en 3e uitbreiding van de Outlet geen enkel bezwaar binnengekomen.

'Lokale kledingwinkel kan niet op tegen outletcentrum'

Toch heeft niet iedereen de komst van het outletcentrum overleefd. Modezaak Jos Cramers had al een vestiging in Weert en opende net voor de crisis een winkel in Roermond. De zaak in Roermond bleek niet opgewassen tegen de Designer Outlet en moest sluiten. Cramers verkocht dezelfde merken als de outletstores, die hun collecties goedkoper aan kunnen bieden. Als een collectie ouder is dan 6 weken, mag het als outlet verkocht worden. Branchevereniging Inretail is bang dat het andere kleinere kledingwinkels hetzelfde vergaat als Cramers. Dus ook in Zevenaar zouden modezaken hier last van kunnen krijgen. 
Ook verwacht Inretail een verkeerschaos in Zevenaar en omgeving. De A15 is nog niet doorgetrokken en de A12 is niet ingericht op een miljoen bezoekers.   

Verder uitgebouwd

De branchevereniging vindt dat met de drie bestaande outletcentra in Lelystad, Roosendaal en Roermond de grens voor Nederland wel bereikt is. Maar daar zal de gemeente Zevenaar zich weinig van aantrekken.
In Roermond gaan ze ondertussen verder met de uitbreiding van de Designer Outlet. Het centrum wordt, na twee eerdere uitbreidingen, weer verder uitgebouwd en zal bij de oplevering in voorjaar 2017 het grootste outletcentrum van Europa zijn. De verwachting is dat dat ook het lot is van Zevenaar: de outlet begint klein en zal binnen enkele jaren uitgroeien tot een groot winkelcentrum waar mensen 'à la de Efteling' een dagje uitgaan.
  • Wie zitten er achter Zevenaar Fashion Outlet?
Stable International ontwikkelt samen met KWP en Veluwezoon Verkerk het outletcentrum. 15 duizend vierkante meter aangevuld met horeca, inclusief bijbehorende parkeerplaatsen. Op haar website schrijft Stable international dat Zevenaar Fashion Outlet een enorm potentieel heeft vanwege het achterland. De opening zou gepland zijn voor eind 2017. Bataviastad bij Lelystad en Rosada bij Roosendaal zijn ook ontwikkeld door Stable International. Stable wil geen commentaar leveren op de kritiek die er is op de bouw van Zevenaar Fashion Outlet.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!