Nieuws

Honderdjarige jachthaven Niftrik wordt hypermodern

NIFTRIK - Eén van de oudste jachthavens van Nederland De Batavier in Niftrik, gaat flink op de schop. De gemeente Wijchen staat garant voor de € 500.000,- die de watersporters lenen voor de renovatie.

Trots

Vol trots loopt havencommissaris Jan van Beek over de eerste nieuwe steiger die er al ligt. 'Deze steiger uit China is van kunststof in plaats van hout en hij geeft altijd grip aan je voeten, ook als het nat is. De oude ringen worden vervangen door bolders zodat je de lijn er vanaf het schip omheen kunt gooien.' Als van Beek terugloopt over de oude houten steigers is direct duidelijk waarom de steigers zo aan vervanging toe zijn: de stijger schommelt flink op en neer. Bij storm moet dat nog erger zijn aldus van Beek: 'de steiger aan het uiteinde ging soms wel een meter op en neer waardoor sommige boten wel €40.000,- schade opliepen.' De steigers van deze haven zijn dan ook wel 40 à 50 jaar oud, op een gegeven moment wordt het dan duurder om ze te repareren dan om alles te vervangen.

Financiële meevaller

Het is wel een flink bedrag dat de 330 leden van de zeil-, roei- en motorvereniging De Batavier moeten opbrengen; een half miljoen euro! Maar ze hebben 25 jaar de tijd om de lening terug te betalen en ze lenen het bedrag bij de Bank Nederlandse Gemeenten tegen een rentetarief dat nog gunstiger is dan de toch al zo lage marktrente.

Nieuwe aanwas

Behalve een renovatie komt er ook een uitbreiding: de haven gaat van 270 naar zo'n 330 ligplaatsen. Dat kan makkelijk want nu liggen vrijwel alle plaatsen vol. En de vereniging kent veel nieuwe leden, ook jongeren. 'Terwijl in de meeste havens alleen maar vergrijzing is omdat oudere mensen nu eenmaal meer tijd en geld hebben, krijgen wij toch regelmatig jongere leden erbij', glundert Jan van Beek. 'Laatst nog een gezin met jonge kinderen.'

Begonnen in Nijmegen

En zo heeft de havencommissaris een zonnige toekomst voor ogen voor een van de oudste plezierhavens in Nederland. Een haven die ooit begonnen is in Nijmegen, op de plek waar nu de woonboten naast de Waalbrug liggen. Maar die brug lag er toen nog niet eens. Volgend jaar viert de club het honderdjarig bestaan. Daarom moet er flink worden doorgewerkt met de renovatie van de haven. De betonnen bielzen voor het nieuwe havenhoofd liggen al klaar!