Nieuws

Aandelen ForFarmers Lochem: 'lekker appeltje voor de dorst'

ARNHEM - Veehouder Joop Storkhorst is altijd druk met zijn koeien. Maar de laatste tijd zit hij steeds vaker achter zijn computer om even naar de aandelenkoers te kijken. Zeker nu het Lochemse veevoederbedrijf ForFarmers naar de beurs is gegaan, ziet hij zijn aandelen stijgen.
'Vandaag is het extra interessant om te zien wat er gebeurd. Houden mensen de aandelen vast en stijgen ze? Of worden er al wat verkocht? Het is mooi om te volgen', zegt Storkhorst. 

Met paard en kar

Al generaties lang boert de familie Storkhorst in het Achterhoekse Zieuwent. Om goedkoop veevoer in te slaan, zijn ze ooit lid geworden van een lokale coöperatie. 'Ik kan me nog herinneren dat ik een jaar of 15 was en met mijn vader meeging om voer te halen', vertelt Storkhorst. 'Dat ging toen in jutezakken van 50 kilo en met paard en kar haalden we het op.''

Miljoenen euro's winst

Bijna ieder dorp had vroeger een eigen boerencoöperatie. Uit vele honderden fusies is uiteindelijk ForFarmers in Lochem ontstaan. De BV werd in 2007 opgericht door de coöperatie. De onderneming draait jaarlijks een miljardenomzet en maakt miljoenen euro's winst. Naar eigen zeggen zijn ze de grootste in Europa. Om die positie te behouden is ForFarmers de beurs opgegaan. De plannen voor de beursgang werden tien jaar geleden al in gang gezet. Lang niet alle boeren in de coöperatie zagen dat zitten. Ze waren bang voor vijandige overnames en bang om zeggenschap over het bedrijf te verliezen. De directie heeft de plannen gewijzigd.

Appeltje voor de dorst

De boeren hebben nu de meeste aandelen in handen. En die waardepapieren zijn na de eerste handelsdag op de beurs al flink gestegen. Veehouder Storkhorst heeft ook een grote hoeveelheid aandelen. Hij is nu 63 jaar en heeft besloten om met pensioen te gaan. De boer heeft geen opvolger aan wie hij het bedrijf zou kunnen verkopen. Maar al zijn aandelen geven hem voldoende financiële ruimte om te stoppen. 'De komende jaren ben ik absoluut niet van plan om ook maar één aandeel te verkopen. Ze leveren nu goed geld op. En misschien stijgen ze nog verder. Het is een lekker appeltje voor de dorst.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!