Instellingen

Eten in een ziekenhuis? Dat kan het best in Ede!

© Youtube-still uit filmpje over eten ziekenhuis Gelderse Vallei

EDE - Bij eten in het ziekenhuis denk je aan kapotgekookte aardappels, een flauwe hamburger en lauwe wortels. Maar het kan ook anders, zo laat ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede zien. Ze zijn daar zo goed bezig met eten en drinken, dat het ministerie van Volksgezondheid ze een pluim geeft.

Het ministerie liet tachtig ziekenhuizen onderzoeken op de aandacht voor goede en gezonde voeding. Het ziekenhuis in Ede heeft daarbij het beste concept, zegt het rapport.

Verslaggever Arjan Hoefakker filmde het proces: vanaf de bestelling door mevrouw van Dijk vanuit haar ziekenhuisbed tot aan het wegslikken van de laatste hap van haar maaltijd:

In Ede kan iedere patiënt zelf kiezen wat hij eet, met wie en wanneer. Op ieder moment kan de patiënt zelf eten en drinken bestellen. Op de menukaart staan gerechten, tussendoortjes en dranken. Ook wordt er rekening gehouden met diëten. Kiest iemand iets wat niet in zijn dieet past, dan doet het ziekenhuis een suggestie voor een alternatief. Binnen 45 minuten moet het eten op tafel staan. Bezoekers mogen ook, tegen betaling, mee-eten.

'Goede voeding cruciaal'

Goede voeding is cruciaal en leidt tot een sneller herstel en een korter verblijf in het ziekenhuis. 'Dit rapport laat zien dat ziekenhuizen het belang van goede voeding onderstrepen. Daar ben ik blij om', schrijft minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) maandag aan de Kamer.

Ziekenhuis Gelderse Vallei legt zelf in dit filmpje uit hoe hun concept werkt.

De onderzoekers vinden het positief dat steeds meer ziekenhuizen een onbeperkt aantal eetmomenten bieden. Daarnaast is de menukeuze vergroot en is er vaak aangepaste voeding voor speciale doelgroepen. Maar nog lang niet alle ziekenhuizen hebben flexibele eetmomenten. Ook kan het voedingsaanbod aantrekkelijker.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!