Nieuws

De Graafschap: van de allerslechtste van Europa tot sympathie in heel het land, naar flinke deuk in imago

Sinds vandaag hebben de spelers van De Graafschap vakantie. Na een bijzonder seizoen, dat niet snel vergeten zal worden.
DOETINCHEM - Sinds vandaag hebben de spelers van De Graafschap vakantie. Na een bijzonder seizoen, dat niet snel vergeten zal worden.
Het is augustus 2015, het voetbalseizoen begint en eigenlijk is er één club waarvan iedereen denkt die degradeert: De Graafschap. Promotie via de play-offs en bij voorbaat veroordeeld tot een bijrol. Niets blijkt minder waar: uiteindelijk is de rol van superboeren zelfs cruciaal in de strijd om het landskampioenschap.

Loodzwaar begin

Zes wedstrijden en geen enkel punt. De gepromoveerde club heeft het inderdaad lastig in het begin van het seizoen en verliest de eerste zes wedstrijden op rij. Er wordt verloren van concurrenten zoals Roda JC en Excelsior. Een lang en zwaar seizoen dreigt voor spelers en supporters.

Sprokkelen voor de allerslechtste van Europa

Het is speelronde 7, en het eerste punt voor de Superboeren is eindelijk binnen. In eigen huis knokt de ploeg zich tegen Willem II terug van een 0-2 achterstand. Het punt wordt gevierd als een overwinning. Maar het lek is nog niet helemaal boven en het wordt nog niet echt heel snel veel beter in Doetinchem.
Sterker nog, na twaalf wedstrijden heeft de ploeg pas twee punten en is het de allerslechtste hekkensluiter van Europa. Ondanks alles blijft het opvallend rustig in Doetinchem.

Cambuur - De Graafschap 2-3

Toch weet iedereen dat de punten hard nodig zijn. Het is nog niet eens december maar de degradatiekraker in Leeuwarden tussen Cambuur en De Graafschap is nu al van levensbelang. Als De Graafschap verliest is het gat acht punten. De Superboeren beginnen ontketend en komen op 2-0. Cambuur vecht zich terug in de wedstrijd en komt op gelijke hoogte. Cambuur wordt beter, Robin Pröpper krijgt rood en de Doetinchemmers komen amper van de eigen helft af. Invaller Karim Tarfi mag één keer aanleggen bij een vrije trap. Hij krult de bal prachtig binnen en zet alles wat blauwwit is in vuur en vlam.
Het duurt nog even voor de wederopstanding van De Graafschap helemaal losbarst. De winterstop is voorbij en Jan Vreman hamert er op dat er thuis van Excelsior en ADO gewonnen moet worden. De ploeg doet wat de trainer verlangt en wint twee wedstrijden. Het gat met Cambuur wordt kleiner en kleiner.
Begin februari staat het uitduel bij Willem II op het programma. Keeper Hidde Jurjus is inmiddels uitgegroeid tot een betrouwbare sluitpost in Doetinchem en is de held van de avond. Hij pakt bal na bal en de wedstrijd eindigt in 0-0. De Graafschap pakt een zwaarbevochten punt en is voor het eerst sinds sinds augustus geen hekkensluiter meer. Als dank voor de prestatie, en na een weddenschap, mag Jurjus een week lang in de Bentley van de voorzitter rijden.
In de tussentijd krijgt de ploeg de sympathie van heel Nederland en ook de Achterhoek schaart zich meer en meer achter het team van Jan Vreman. Het stuivertje wisselen begint tussen Cambuur en De Graafschap. Een degradeert, één mag lijfsbehoud afdwingen via de nacompetitie. Vijf speelronden van het einde komt Cambuur op bezoek in Doetinchem. Het verschil is één punt in het voordeel van De Graafschap. Cambuur komt in de tweede helft op voorsprong, maar Van de Pavert redt de Achterhoekse meubelen na een flater van Cambuur-keeper Zeinstra.
De clubs blijven met elkaar in gevecht tot speelronde 32. De Graafschap boekt uit bij Utrecht een cruciale overwinning door twee doelpunten van Vincent Vermeij. Omdat Cambuur niet wint van Willem II is nacompetitie bijna zeker. Als klap op de vuurpijl speelt De Graafschap ook nog met 1-1 gelijk tegen Ajax, en daarmee ontneemt het de Amsterdammers de titel.
Foto: Vincent Vermeij, cultheld van de Superboeren - Broer van den Boom

Op leven en dood in de nacompetitie

Maar in de nacompetitie gelden andere regels. MVV staat op het programma en de Superboeren hebben het twee wedstrijden lang lastig. In Maastricht wordt er gewonnen, in Doetinchem komen de bezoekers op 0-1. Invaller Kristopher Vida zorgt voor de 1-1 waarna MVV de druk vol op de ketel zet. Uiteindelijk overleven de Superboeren en winnen met 2-1.

De soap van Twente

Vlak voor de finale van de play-offs tegen de Eagles komt er ineens onverwacht nieuws. De KNVB is voornemens FC Twente terug te zetten naar de Jupiler League. Dat betekent dat de hoogstgeplaatste degradant in de Eredivisie zou blijven. Dat is Willem II, maar als die op eigen kracht winnen kan dat ticket ook naar De Graafschap gaan. Het is een noodlijn, de Doetinchemse club wil gewoon op eigen kracht lijfsbehoud afdwingen.

Enorme deuk in imago

Maar in Deventer gaat het mis, Van de Pavert krijgt rood en de ploeg verliest met 4-1.
Na de nederlaag in Deventer kreeg de ploeg massaal steun van de supporters.
De schade moet in Doetinchem worden hersteld maar dat bokst de moegestreden ploeg niet meer voor elkaar. Tot overmaat van ramp misdraagt een groepje supporters zich, door spelers van Go Ahead Eagles op het veld aan te vallen. Het betekent een enorme deuk in het imago van de Superboeren.

Noodlijn

Omdat Willem II wel lijfsbehoud afdwingt, is er wellicht alsnog een noodlijn.
Maar dan moet FC Twente definitief worden teruggezet. De club stapt naar de rechter, en duidelijkheid is er nog steeds niet. De KNVB meldt het De Graafschap beschouwt als degradant. Pas als Twente daadwerkelijk wordt teruggezet blijft er een plek over. Maar de club zal hoe dan ook met trots terugkijken op het afgelopen seizoen.
Foto: Bryan Smeets huilt na de voorlopige degradatie - Broer van den Boom
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!