Nieuws

KNVB: De Graafschap is gedegradeerd

Bryan Smeets in tranen na de wedstrijd tegen Go Ahead
De voetbalbond KNVB beschouwt De Graafschap maandagochtend als gedegradeerd. © Broer van den Boom
ZEIST - De voetbalbond KNVB beschouwt De Graafschap maandagochtend als gedegradeerd.
Dat zegt persvoorlichter Koen Adriaanse. 'Het is een voorgenomen besluit dat FC Twente uit de eredivisie wordt gezet, maar op dit moment is dat nog niet definitief en is De Graafschap dus gedegradeerd. De Centrale Spelersraad moet nog advies uitbrengen over FC Twente en bovendien lijkt het erop dat de club naar de rechter stapt.'
Tot dusverre was de algemene opvatting dat De Graafschap de plek van Twente al had ingenomen als hoogst geklasseerde degradant van de eredivisie. Maar die interpretatie blijkt dus niet te kloppen.
Wat er gebeurt als de rechter de beslissing van de KNVB onrechtmatig verklaart, kan de persvoorlichter nog niet inschatten. 

Wachten met competitieplanning

De onduidelijkheid rond de status van FC Twente heeft ook gevolgen voor de competitieplanning voor volgend seizoen. De KNVB presenteert normaal gesproken half juni het speelprogramma voor de eredivisie en Jupiler League. De bond kan het schema alleen nog niet opstellen, omdat onduidelijk is in welke competitie sommige clubs komen te spelen.

Vooronderzoek over ongeregeldheden

De ongeregeldheden na afloop van de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles hebben ook de aandacht van de voetbalbond. De aanklager van de KNVB gaat mogelijk een onderzoek instellen.
Eerst moet De Graafschap uitleggen waarom de supporters meteen na het laatste fluitsignaal het veld konden betreden. Daarbij belaagde een kleine groep relschoppers ook de spelers van Go Ahead en werden er over en weer rake trappen en schoppen uitgedeeld.
'Het veld betreden mag niet,' verklaart Adriaanse. 'Dat leidt normaal gesproken tot boetes en stadionverboden. Tenzij de club kan uitleggen waarom het is gebeurd. Maar meteen na de wedstrijd is het in principe nooit toegestaan, ook niet in geval van euforie. Dat kan namelijk gevaar opleveren voor de spelers, maar ook voor fotografen en cameramensen die hun werk veilig moeten kunnen doen.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!