Nieuws

Uitzending 25 juni: Van militaire mars naar burgerevenement

NIJMEGEN - In deze uitzending stelt Harm zich de volgende vraag: hoe veranderde de Vierdaagse van een militaire mars naar een wandelevenement met voornamelijk burgers?
Wie nu de Nijmeegse vierdaagse loopt, kan het zich waarschijnlijk bijna niet voorstellen, maar het grootste wandelevenement ter wereld is ooit begonnen als militaire wandelmars. Georganiseerd om de belabberde conditie van Nederlandse soldaten te verbeteren. In 1908 wordt de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (NBvLO) opgericht, met als doel het bevorderen van de lichamelijke opvoeding van het volk. Het eerste wapenfeit van de bond was de organisatie van een wandelvierdaagse in 1909. Aan die eerste vierdaagse doen voornamelijk militairen mee. Onder de 306 wandelaars zijn slechts 10 burgers.
Hoewel de vierdaagse dus van oorsprong een militaire mars is, werd militair vertoon niet door iedereen gewaardeerd. Begin jaren tachtig demonstreert wandelclub 'Is Het Hier Oorlog' tegen militaire propaganda in de Vierdaagse.
In de loop der jaren komen er steeds meer burgers bij. En in 1932 lopen er voor het eerst meer burgers dan militairen mee. Soms lopen ze elkaar in de weg, maar meestal vullen burgers en militairen elkaar prima aan. Veel wandelaars vinden het heerlijk om aan te sluiten bij een detachement marcherende militairen en hun opzwepende liedjes slepen veel lopers erdoorheen.

Bekijk hier de uitzending:

ūüí¨ WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!