Nieuws

Otwin van Dijk: 'Als je Den Haag gewend bent, kan je bijna elk wespennest aan'

ARNHEM - Den Haag is een wespennest, waar problemen vaak eerder worden uitvergroot dan snel opgelost, om zo meer aandacht van de pers te krijgen. Dat zegt Otwin van Dijk, vertrekkend Tweede Kamerlid en toekomstig burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek, bij het programma In Gelderland Live.
Otwin van Dijk heeft 3 jaar in de Tweede Kamer gezeten voor de PvdA. Hij zette zich onder andere er voor in dat alle gebouwen in Nederland toegankelijk moeten zijn voor mensen met een handicap. Voor hij naar Den Haag ging was hij wethouder in Doetinchem.

Pikorde

Van Dijk vond zijn tijd in Den Haag mooi, maar soms ook heel zwaar. 'Ik ben van nature iemand die problemen wil oplossen. En in Den Haag maken ze een probleem eerst groter om aandacht van media te krijgen. Dan stijg je in de pikorde van belangrijke Kamerleden. Maar ik kijk er niet met een wrok op terug'.
Het was vooral zoeken naar een balans tussen wat je echt wil bereiken, en het roepen om meer aandacht te krijgen. 'Den Haag is een heel erg gepolariseerde omgeving. Ik ben van nature juist iemand die verbinding zoekt', zegt Van Dijk.

Liever burgemeester dan staatssecretaris

Van Dijk gold lang als veelbelovend talent binnen de PvdA. Er was zelfs een tijd sprake van dat hij staatssecretaris zou worden, maar dat ging niet door. 'Als ik moest kiezen tussen staatssecretaris of burgemeester van Oude IJsselstreek dan kies ik toch echt voor burgemeester', zegt hij lachend. 'Ik verheug me echt op het directe contact met mensen. Dat krijg ik weer terug. Als Kamerlid is dat contact veel vluchtiger'.

Wespennest

De gemeente worstelt met een verleden. Er ligt onder andere een rapport op tafel waarin sprake is van een 'verziekte bestuurscultuur'. Van Dijk heeft dan ook als opdracht om te zorgen voor meer verbinding. 'En als je Den Haag gewend bent dan kan je bijna elk wespennest wel aan. Ik denk vooral dat we het verleden achter ons moeten laten en verder moeten gaan'.
Van Dijk wil als burgemeester beginnen met een kennismakingsrondje. Daarna bepaalt hij zijn agenda.
 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!