Nieuws

OM eist hogere straffen tegen Feyenoord-fans voor rellen in Doetinchem

Archieffoto ANP
Er mag een onsje bij, vindt het Openbaar Ministerie (OM). Justitie eist daarom in hoger beroep hogere straffen tegen Feyenoord-fans die betrokken zouden zijn geweest bij rellen rond de wedstrijd De Graafschap-Feyenoord op 25 maart 2012.
ARNHEM - Er mag een onsje bij, vindt het Openbaar Ministerie (OM). Justitie eist daarom in hoger beroep hogere straffen tegen Feyenoord-fans die betrokken zouden zijn geweest bij rellen rond de wedstrijd De Graafschap-Feyenoord op 25 maart 2012.
De geëiste straffen variëren van 60 uur werkstraf tot twee maanden celstraf voorwaardelijk gecombineerd met een werkstraf van 150 uur. In zeven van de tien zaken is de eis hoger dan eerder en ook hoger dan de straf die de politierechter oplegde.

Primitieve gebaren

Bij de wedstrijd op De Vijverberg in Doetinchem sloeg de vlam in de pan toen Feyenoord diep in de tweede helft op voorsprong kwam. Volgens het OM provoceerde een Feyenoord-fan de harde kern van De Graafschap. Het ging van kwaad tot erger nadat Feyenoord op 0-2 kwam. 
Steeds meer supporters van beide kampen bemoeiden zich ermee. In het stadion bleef het beperkt tot verbaal geweld en, zoals het OM het noemt, primitieve gebaren.
Buiten het stadion kwam het tot een confrontatie. Er werd geschopt, geduwd en geslagen. Stewards en beveiligers die de boel wilden sussen moesten het ook ontgelden. De ME haalde de groepen uiteindelijk uit elkaar.

Meeste Feyenoord-fans in beroep

Er werden 23 fans van De Graafschap en 15 supporters van Feyenoord aangehouden. De meeste Feyenoord-fans gingen in beroep tegen het vonnis van de politierechter. Vrijwel alle veroordeelde Graafschap-fans legden zich wel bij de straffen neer.

Zaak van lange adem geen reden voor lagere straf

Dat de zaak al ruim vier jaar loopt komt volgens het OM doordat het een grootschalig en gecompliceerd politieonderzoek was. Er moesten veel getuigen worden gehoord en er ging veel tijd zitten in het bekijken van de videobeelden.
Het OM: 'Gelet hierop heeft de advocaat-generaal op de zitting aangegeven dat het tijdsverloop - hoe ongewenst ook - wat hem betreft geen invloed mag hebben op de uiteindelijke in hoger beroep op te leggen straffen. Wat het OM betreft mag er bij de meeste verdachten zoals eerder gesteld zelfs "een onsje meer bij".'
De advocaat-generaal vindt een hogere straf logisch gezien de rol van de verdachten, de aard van het geweld en het feit dat ze vaker geweld gebruikten.