Nieuws

Provincie schrijft minister: schrap fusie het Gelders Orkest

Geef het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten vier jaar subsidie. En wijk af van het advies van de Raad voor Cultuur: geef hun niet een fusie-opdracht maar eentje die beter aansluit bij de regio, bij de vestigingsplaatsen en samenwerking met andere culturele partners.
ARNHEM - Geef het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten vier jaar subsidie. En wijk af van het advies van de Raad voor Cultuur: geef hun niet een fusie-opdracht maar eentje die beter aansluit bij de regio, bij de vestigingsplaatsen en samenwerking met andere culturele partners.
Dat schrijven Gedeputeerde Staten van Gelderland en Overijssel aan minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
Donderdag publiceerde de Raad voor Cultuur zijn advies over de periode 2017-2020. Daarin stelde de raad dat het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten per 1 januari 2019 moeten fuseren. Doen ze dat niet, dan raken ze hun subsidie (elk 3,5 miljoen) kwijt.

'Advies niet goed te plaatsen'

GS schrijven: 'Met verbazing hebben we kennisgenomen van het advies van de Raad voor Cultuur over het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest. De raad adviseert de subsidie niet te honoreren, tenzij de orkesten onder begeleiding van een extern deskundige een plan indienen dat voorziet in één duurzame en kwalitatief hoogwaardige symfonische voorziening in de regio Oost, die ingaat in 2019. We kunnen dit advies niet goed plaatsen ten opzichte van de rest van het advies en eerdere advisering van de Raad voor Cultuur.'
De raad zegt over de orkesten dat hun financiële perspectief te somber is en niet toereikend voor twee zelfstandige orkesten in de regio. Op dit punt wijkt het advies van de Raad voor Cultuur af van een eerder advies.