Nieuws

Wapenveld: theater op de rivier, publiek op boerenkarren

WAPENVELD - Verplichte verhuizingen, boerenbedrijven verdwenen, woningen werden gesloopt. De aanleg van de hoogwatergeul bij Veessen-Wapenveld was ingrijpend voor de bewoners van het gebied. Ze maakten hierover een toneelstuk: Groene Rivier. Vrijdagavond was de première.
Het stuk begint op de Loswal in Marle en speelt zich af op vijf locaties, onder meer op de IJssel. De toeschouwers worden op boerenkarren van locatie naar locatie vervoerd.
De uitvoerenden en de vrijwilligers zijn in het Hoogwatergeulgebied gerekruteerd, want het is een stuk voor en door de bewoners. Aan het stuk dragen zo'n 30 acteurs en 40 figuranten en muzikanten bij. 
Een korte impressie:

Oma van actrice moest weg

Een van de acteurs, een meisje dat een solo zingt tijdens de finale, is de kleindochter van een vrouw die weg moest vanwege de geul.
Het landschap verandert ingrijpend om ons land veiliger te maken tegen het hoge water. In de kop van onze provincie wordt een extra geul gecreëerd om bij hoog water het peil in de IJssel te laten zakken en de kans op overstromingen te verminderen.
Alleen bij hoogwater, één keer in een mensenleven zeggen deskundigen, gaat er water door de geul. De rest van de tijd is die groen, een Groene Rivier dus.

1000 toeschouwers

Het stuk wordt vijf keer opgevoerd. De voorstelling van vrijdag-, zaterdag- en volgende week donderdagavond zijn uitverkocht. Voor zaterdagmiddag en woensdagavond zijn nog kaarten verkrijgbaar. in totaal worden 1000 toeschouwers verwacht.