Nieuws

Van koperpletterij tot kunst in de galerij: eigenaren landgoed Klarenbeek krijgen Pieter van Vollenhovenprijs

KLARENBEEK - Het echtpaar Krepel van Landgoed Klarenbeek ontving vrijdag de Pieter van Vollenhovenprijs. Pieter van Vollenhoven kwam de prijs zelf overhandigen.
De prijs wordt jaarlijks aan een particulier of organisatie uitgereikt die een monument op een bijzondere manier een nieuwe bestemming geeft. Dat deden Jan Richard Krepel en zijn vrouw Rikie ook.

Van koperpletterij...

In 1732 begon er namelijk een koperpletterij op het landgoed, maar sinds die tijd is er veel veranderd. in 1870 vormde de familie Krepel de koperslagerij om tot sigarenkistenfabriek en in 1950 kwam daar een deurenfabriek bij. Sinds die tijd is Krepel één van de belangrijkste deurenproducenten van Nederland.

Tot kunst in de galerij...

Maar Jan Richard Krepel en Rikie besloten het anders aan te pakken op het landgoed. Zij durfden het over een andere boeg te gooien. Toen bijvoorbeeld het productiebedrijf voor de houten verpakkingen naar Polen ging, wisten zij nieuwe functies te geven aan de leegstaande fabriekspanden. Zij zorgden bijvoorbeeld voor kunstexposities in de galerij.
Maar dat is niet het enige. Naast de kunstexposities is er nu ruimte voor zakelijke ontmoetingen, familiefeesten, workshops, meubelrestauratie en natuurrecreatie. Dat verdient lof van de jury, bestaande uit erfgoedspecialisten.
Jan Richard Krepel en zijn vrouw Rikie waren erg verrast toen ze hoorden dat de prijs kregen. Ze noemen het een kroon op hun werk.