Nieuws

De A12 is tot maandagochtend dicht, lees hier wat dat voor u betekent

ARNHEM - De A12 tussen Ede en Arnhem gaat tot maandagochtend om 05.00 uur dicht. Tot die tijd moet het verkeer tussen Utrecht en Arnhem rekening houden met verkeersdrukte en omleidingen.
Rijkswaterstaat en bouwbedrijf Heijmans leggen an extra rijstroken aan. Daarnaast wordt er een tunnel van 3600 ton onder de A12 geschoven en een faunatunnel gemaakt. Een behoorlijke klus, met flinke consequenties voor het verkeer.

Wat is er precies dicht?

  • De toerit ter hoogte van Wageningen (toerit 24).
  • Rijbaan afgesloten tussen het knooppunt Maanderbroek en het knooppunt Grijsoord.
  • De toerit ter hoogte van Oosterbeek (toerit 25)
  • De gehele A12 tussen Ede-Wageningen en knooppunt Grijsoord is dicht in de richting van Arnhem.
Benieuwd wat Rijkswaterstaat precies gaat doen? Bekijk dan dit filmpje, dat ze zelf hebben gemaakt.

Wat betekent dit voor u?

U kunt tussen Ede en Arnhem niet over de A12. Hoe dan wel?
Antwoord: Het verkeer wordt omgeleid via de A1 en de A50 (knooppunt Beekbergen), of via de A2, A15 (knooppunt Deil) en A50.

Kaart: Rijkswaterstaat
U kunt de toerit Oosterbeek en de toerit Wageningen niet nemen, maar hoe komt u daar alsnog
Antwoord: Ook hiervoor zijn omleidingen. Het startpunt is veelal knooppunt Maanderbroek. Via daar kunt u bijvoorbeeld via de N233 naar Rhenen, vanuit daar kunt u ook door naar Wageningen.
Bent u in Ede, dan kunt u wel over de N224 naar Arnhem of over de N781 naar Wageningen. Vanuit daar kunt u via de N225 weer naar Oosterbeek. Bekijk het kaartje van Rijkswaterstaat goed.

Kaart: Rijkswaterstaat
Is het voor u nog niet helemaal duidelijk, hieronder staan de routes wat duidelijker aangegeven:

Foto: Rijkswaterstaat
Waarschijnlijk gaat het door de afsluiting wel enorm druk worden op de weg? Waar moet ik rekening mee houden?
Antwoord: Rijkswaterstaat geeft automobilisten mee dat zij rekening moeten houden met een vertraging die langer is dan een half uur. Om enorme vertragingen te voorkomen stuurt Rijkswaterstaat meer verkeersregelaars de weg op. Ook zijn er acht motorrijders die rondrijden om de verkeerssituatie in de gaten te houden en mogelijke problemen snel op te lossen en tot slot worden verkeerslichten anders afgesteld voor een betere doorstroming.
In Oosterbeek verwachten inwoners ook veel drukte,  merkte verslaggever Arjan Hoefakker:

Niet de weg op?

Tot slot. Gaat u niet de weg op, maar wilt u toch wat meekrijgen van de werkzaamheden op de A12? Dan kunt u altijd nog de livestream volgen op de site van Rijkswaterstaat.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!